Életmentő letartóztatás

Tíz kilométerre Szíriától elfogták az Iszlám Államba igyekvő magyart.

Körmendy Zsuzsanna
2017. 03. 21. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha felmérés készülne Európa államaiban, mitől félnek leginkább az emberek, a terrorizmus és az Iszlám Állam előkelő helyen szerepelne. Tudjuk, nem szabad félni, hiszen „ők” éppen azt akarják, de azért az sem szerencsés, ha a fél kontinens egy sötét erdőben fütyörésző, önmagát bátorító fazonhoz hasonlít. Annak a veszélye sem elhanyagolható, hogy az Iszlám Államnak Európában is vannak hívei, sőt követői. Szakértők szerint kötelékeiben harcol 10-15 „muszlim kötődésű” magyar, ami egyfelől nem nagy szám, másrészt felfoghatatlan. Felmenőik közt nincsenek muszlimok, de ez adott esetben még veszélyesebbé teheti őket a kontinensre való visszatérésük után, mert az egyelőre nem muszlim Európában nekik egy öngyilkos merénylet tervezésénél könnyebb a mimikri, a fedezékben maradás.

Csak a vallást nézve, miként a buddhizmus, az iszlám is vonzhat európaiakat, hiszen egy csalódott, kiábrándult vagy csak a vallásába „beleszületett”, de abban újjá nem született embert nagyon is megérinthetnek egy másik vallás másfajta törvényei, más típusú közösségteremtő ereje, más mondandója testről, lélekről. Közösségi portálokon többen ájuldoznak, amiért a Horthy unoka iszlámhívő, elárulván ezzel, semmilyen különbséget nem tesznek az iszlám vallás és a szélsőséges iszlamista fanatizmus között. Nemrég két férfit letartóztattak a magyar hatóságok, mert csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz. Nem voltak muszlimok. Egyikük, egy móri illetőségű fiatal azt mondta, nem a harcokban akart részt venni, csak úgy érezte, nem értik meg őt az emberek, s egyébként is egyedül érezte magát. És persze látott egy Iszlám Államról szóló propagandafilmet, amely után úgy érezte, neki a terrorszervezet otthont és közösséget jelentene.

Nem tudom, ki hogy van vele, de annak a hatalmas veszélynek az árnyékában, melytől ezúttal egy szimpla letartóztatás megvédte ezt a magyar fiatalt, minden, a saját mentségére felhozott mondata pörölycsapás lehetne a társadalom lelkiismeretére. (S ezzel korántsem az Iszlám Állam felé igyekvőnek a felelősségét kívánom csökkenteni.) Ez az ember értett az internethez, ha az Iszlám Állam propagandafilmjeit nézegette – nem is feltételeztük róla, hogy a Korán olvasása vezette a terrorszervezethez –, de ha tájékozódott az Iszlám Államról, akkor néhány kattintással a hírportálokhoz is könnyen hozzáférhetett volna, melyek némi útbaigazítást adtak volna neki arra, mi vár rá. Az Iszlám Állam hírhedt felvételei a lefejezésekről bejárták a világsajtót. Milyen otthont remélt ez a móri fiatalember egy olyan szerveződéstől, amely emberek lefejezésével hirdeti saját rettenthetetlenségét? Milyen közösség az, melyet a gyilkosság és a terror tart össze? Iskolába biztosan járt ez a fiatalember, méghozzá életkora miatt kizárólag rendszerváltás utáni tankönyvekből tanulhatott. Vajon mit sajátított el a diktatúrák berendezkedéséről, a diktatórikus működés természetrajzát vajon mennyire ismerte meg, ha az a hiedelem éltette, hogy ő majd kizárólag a félelmetes harcosok közé fog tartozni – mert ugyan hová máshová –, és mire alapozta, milyen érvekkel zárta ki annak lehetőségét, hogy minimális engedetlenség esetén esetleg a másik oldalra kerül, azaz a lefejezettek sorát szaporítja? Tragikus élethelyzetben vagy szenvedésekkel járó betegségeknél a halál lehet megváltás, de a halál birodalma még ebben az esetben sem jelenthet otthont, és a holtak társasága sem a legvonzóbb közösség.

A 24 éves móri férfit Törökországban fogták el, közel a szíriai határhoz. Annak az országnak a határához, ahonnan a hat éve tartó háború pusztításai miatt szíriaiak milliói menekültek el. És a cél Európa, még akkor is, ha a menekültáradat Törökországban, Líbiában és magában Szíriában várakozik. A szíriaiak alkotják a világon a menekültek legnépesebb csoportját, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentése szerint a világ több mint száz országában mintegy hárommillióan kerestek menedéket. És egy 24 éves magyar férfi fogja magát, és a Székesfehérvártól nem messzire lévő Mórról elindul az Iszlám Állam irányába. Aleppó romokban, Moszul egy törmelékhalmaz, de ő csak menetel a török–szír határ felé. Mit lát és mit ért meg ez az ember a világból, hogyan értékeli az elképzelt jelenetet, hogy miközben szíriai menekültek ezrei keresik naponta a menekülés útjait Európa felé, ő elindul velük szemközt, homlokegyenest ellentétes irányban? És van-e ember, aki elhiszi neki, hogy ő tulajdonképpen nem is akart harcolni? Mert ha ő azt gondolta, hogy úgy tartozhat az Iszlám Állam kötelékeibe, hogy nem ont vért, mint Mel Gibson fegyvertelen katonájának magyar klónja, akkor ő nem propagandafilmet nézett az Iszlám Államról, hanem turistacsalogató reklámfilmet a párizsi Disneylandről.

Az egyetlen, ami mentségére szól, az életkora. Családnak, egyháznak, barátoknak, rokonoknak, munkahelynek lett volna itt dolga. Még csak 24 éves.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.