Jordán Tamás emberei

A közéletben is láthatjuk: a képtelen állításokra is van fogadókészség.

Tölgyesi Gábor
2017. 03. 06. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voltak olyan emberek, akik végigjárták az országot, és nem pozitív üzenettel – hangzott el a múlt héten a szombathelyi közgyűlés maratoni, tizenkét órás ülésén, ahol arról is döntöttek, hogy egyetlen pályázóként további öt évre megerősítsék-e posztján a Weöres Sándor Színház alapító igazgatóját, Jordán Tamást, vagy írjanak ki újabb igazgatói pályázatot. A szombathelyi fideszes képviselő, Lendvai Ferenc állítása arra a híresztelésre erősített rá, miszerint „Jordán Tamás emberei” a korábbi konkurens, a pályázatát később visszavonó Dér András rendező ellen lobbiztak szerte az országban. Fenyegetőztek, zsaroltak, közben Jordán Tamás a színház társulatát rávette, hogy őt támogató levelet tegyenek közzé. Jordán meggyőzte a nemzet színészeit is, élükön Törőcsik Marival, hogy kiálljanak mellette, miközben a budapesti Örkény, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint a Magyar Színházi Társaság mintegy „elvtársi alapon” adott ki Jordán Tamást pártoló nyilatkozatot.

Hogy teljes legyen az összeesküvés vádja: Jordán Tamásnak a színházigazgatás mellett még arra is futotta idejéből és erejéből, hogy kétezer fős szimpátiatüntetést szervezzen maga mellett Szombathelyen, sőt, az igazgatóságát támogató Facebook-oldal több mint tízezer lájkját is „nyilván” vásárolta, ki tudja, kinek a pénzéből. Ahogy a közéletben is időnként láthatjuk: a képtelen állításokra is van fogadókészség. A rágalom ősi történet, Szókratésznak is halni kell, mert „a levegőben sétál”.

Színházat építeni és működtetni a világon bárhol jelentős vállalkozás, Magyarországon a nemzeti, polgári identitás része a reformkor óta. Szombathely e tekintetben kicsit balszerencsésnek mondható: első kőszínháza csak több évtizedes küzdelmek után épült fel egy év alatt 1880-ban, a tervezett költségeknek majd az ötszöröséért. A Hauszmann Alajos által megálmodott neoreneszánsz épületet negyed századdal később, 1907-ben be kellett zárni, a fenntartásáról ugyanis nem gondoskodtak megfelelően − a színház 1945 márciusában, Szombathely terrorbombázása idején pusztult el. S bár Márkus Géza már 1907-ben elkészítette az új színházépület tervét, az sosem épülhetett meg. A művelődési otthonban, a sportházban, a szabadtéri játékokon vagy a történelmi karneválon persze lehetett látni színházat vendégségben, sőt a városnak – és a megyének − volt is 1989 óta egy, egész pontosan egyetlen hivatásos színháza, a Szombathelyi (ma Mesebolt) Bábszínház, 2007-ig. Szombathely közgyűlése ekkor szavazta meg egyhangúlag a Weöres Sándor Színház alapítását, amelynek tevékeny kezdeményezője Jordán Tamás színművész volt, a szombathelyi színházi álom egyik továbbálmodójaként.

Jordánt ekkor már jól ismerte a szombathelyi közönség, rendszeresen vendégszerepelt a városban, a Nemzeti Színház főigazgatójaként is, amelynek tisztét 2003 és 2008 között töltötte be. Már 2003-ban, amikor a hatvanadik születésnapját ünnepelte Szombathelyen, új színház alapításáról beszélt közönségtalálkozón. Ez a Nemzeti Színház mindenkori vezetőjétől kissé szokatlan gondolkodás, Jordán pályáját tekintve nem annyira. Kezdetben sokan kételkedtek abban is, hogy a független társulatokat felkaroló Merlin Színház vezetője beválik-e az ország első teátrumának igazgatójaként, ám Jordán tisztában volt a feladattal: a Nemzetiben olyan színházat valósított meg, ami oda való.

Igazgatóságának első öt éve komoly megpróbáltatásokkal teli, a helyőrségi művelődési otthon hosszan tartó átépítésétől kezdve a 2011-es kulturális megszorításokig, amely ezt a várost sem hagyta érintetlenül. 2012-ben írtak ki újra igazgatói pályázatot, amelyen Koltay Gábor és a színház korábbi főrendezője, Dömötör Tamás is elindult. Koltay pályázata nem szivárgott ki, ám visszalépett, Dömötör Tamás pályázata viszont kiszivárgott, mégsem lépett vissza, mint most Dér András. Végül a közgyűlés teljes támogatásával Jordán Tamás újra igazgató lett. Nem úgy, mint most. A jelek szerint ugyanis a szombathelyi közgyűlés kormánypárti fele elmozdítaná Jordánt a székéből, az ellenzék pedig marasztalná még öt évre. (Holott valószínű, hogy a közönség nagyobb fele inkább kormánypárti, bár a színházakban a pártpreferencia valójában nem számít.) Végül – a kiszivárogtatott pályázat „botrányára” hivatkozva – a közgyűlés úgy döntött, új igazgatói pályázatot ír ki. Az időhúzás viszont abból a szempontból kellemetlen, hogy a színházakban ilyenkor kezdődnek a szerződtetési tárgyalások az új évadra.

Nehéz egyébként megérteni, hogy Dér András pályázatának nyilvánosságra kerülésével milyen személyiségi jogok sérültek. Az például, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti jelenlegi igazgatója is a támogatója, nem titkolni való szégyen. Jordán pályázata viszont kész „lebukás”: a színház gazdálkodása ugyanis jó, ráadásul jelentősen nőtt a nézőszám – rengeteg embere van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.