Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Dicséret helyett koki Nyugatról

A kabinet sorozatosan olyan cselekedetekre szánja el magát, amelyek ártanak hazánk nemzetközi megítélésének.

Földi Bence
2017. 08. 19. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába küzd ellene a kormány, egyre több negatív hangvételű cikk jelenik meg mostanában Magyarországról és a magyar kormányról a világsajtóban. Korábban a balliberális pártok kiterjedt kapcsolatrendszerére fogták a dolgot a kormány tagjai, ám ahogy változott az éppen aktuális „ellenség”, úgy lehetett mindig mást és mást okolni a negatív sajtóért. A kormány sosem szállt magába, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a több mint hét éve regnáló Orbán-kabinet döntései és tettei váltják ki a kemény hangvételű cikkeket.

A hosszú ideig a BBC-nél dolgozó Sárközi Mátyás a Heti Válaszban szintén Soros Györgyöt okolta a vele kapcsolatos plakátkampány negatív visszhangjáért. A kolléga odáig ment, hogy a Google Soros miatt listázta a Magyarországot negatív színben feltüntető híreket, de az Egyesült Államok újfasiszta felvonulásait elhallgatja. Bár szerintem sem feltétlenül volt antiszemita a Soros-ellenes plakátözön, azt el kell ismerni, hogy Magyarországon köztudott az üzletember zsidó származása, a kormány pedig szinte mindig tőzsdespekulánsként emlegette Sorost – így már nem nehéz összekapcsolni a dolgokat. Nemcsak hazai „koponyák” gondolkodtak ekképpen (lásd „Büdös zsidó” feliratok), hanem a nemzetközi akadémiai szféra is.

A Liverpooli Egyetem professzora, Erika Harris a CEU-ügy és a Soros-kampány miatt is írt dörgedelmes kritikát a magyar kormányzatról. A politikatudós szerint a demokrácia a szakadék szélén áll Magyarországon, de leírta azt is, amit idehaza mindenki tud:

Orbán Viktor a „rövid távú politikai sikerért odahaza kiaknázza a nacionalizmust és támadja az EU-t, miközben elfogadja az onnan érkező forrásokat”.

Egy másik politikatudós, a Georgetown Egyetemen oktató Farid Hafez még tovább ment a katari tulajdonú – így Soroshoz nehezen köthető – al-Dzsazíra weboldalán. Szerinte a Soros-ellenes kampány során az antiszemitizmus és az iszlamofóbia kéz a kézben járt Magyarországon, hiszen Sorost azzal támadják, hogy a muszlim migránsok betelepítését szorgalmazza és segíti. Mint írta, a történelem során nemritkán járt együtt a zsidó- és muszlimgyűlölet – erre Magyarországon is akadt példa. A soproni zsidóságot is hivatalosan azért üldözték el a mohácsi csatát követően, mert állítólag lepaktáltak a törökkel, és a nekik nyújtott „segítségük” hozzájárult a magyar vereséghez – mondták a városvezetők. A kiűzésnek azonban prózaibb oka volt: Sopron sok pénzzel tartozott a helyi zsidóságnak.

Na de vissza az iszlamofóbiát kutató Hafezhez: mint írta, a szélsőjobboldal szemében a „nemzetközi zsidó összeesküvés” összekapcsolódik „az iszlamizációs összeesküvéssel”. A politikatudós cikke végén egy egészen elképesztő csavarral a magyar kormányfő mellé keverte a norvég tömeggyilkos Anders Breiviket – Hafez szerint mindketten fehér és keresztény Európában gondolkodnak. Cikkét ekképpen zárta: „Ha tagadjuk, hogy az iszlamofóbia az antiszemitizmus testvére, azzal csak erősítjük a rasszista ideológiát és a szélsőjobboldali politikusokat, Breiviktől Orbánig.”

Bár a fenti példa is jól mutatja, hogy Magyarországot rosszul ismerik a nyugati akadémiai szférában, a negatív hírek nyomán nyilvánvalóan negatív kommentárok születnek.

A negatív hírekért pedig nem Soros György felel, hanem az Orbán-kormány.

A kabinet sorozatosan olyan cselekedetekre szánja el magát, amelyek ártanak hazánk nemzetközi megítélésének. A közelmúlt egyetlen olyan eseménye, amely inkább pozitív sajtóvisszhangot váltott ki Nyugaton, a vizes világbajnokság volt, ám a költségek és létesítmények körüli hercehurca miatt idehaza megismertük a sportesemény rendezésének negatívumait is. Ha a kormánynak olyannyira fontos az, hogy miket írnak a világ más pontjain Magyarországról – márpedig úgy látszik, fontos –, ideje lenne tettekkel bizonyítania, hogy rászolgál a dicséretre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.