Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az elkövető sem érti

Tragédiának kell történnie, hogy gyorsan és szakszerűen eljárjanak a ceglédi zaklató ügyében?

Lakner Dávid
2017. 09. 10. 16:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló, vérfagyasztó, különösen felháborító bűneseteknél megszokhattuk: elsőként és legkönnyebben a nép egyszerű gyermeke ítélne. Halálbüntetést, kémiai kasztrálást, életfogytiglant! Az egyiket miért tartják még előzetesben, a másikat miért engedik ki onnan? És egyáltalán, miért nem képesek a rendőrök hamarjában elfogni az ismeretlen tettest, aki továbbra is szabadon garázdálkodhat? A kommentmezőkből legalábbis ezeket a mondatokat szokhattuk meg. Igaz, némiképp összezavarja viszont a rendőrség munkájában és a független bíróságok ítéletében végsőkig bízó állampolgárt, amikor a kérdés egész másfelől érkezik. Jelesül: amikor a feltételezett elkövető nem érti, miért nem keresték még fel őt az egyenruhások. Sőt: nemcsak nem érti, de ennek nagy nyilvánosság előtt hangot is ad. Merthogy az újságíró előbb eljut hozzá, mint a hatóság, és még egy voltaképpeni beismerő vallomást is kicsikar belőle. Hiába, mintha mi sem történt volna, továbbra sem viszik el, és folytathatja, amit elkezdett: fiatal lányok zaklatását.

A 24.hu közölt nemrégiben egy cikket, majd a Hír TV riportot, amelyben sikerült megszólaltatni a Cegléden kislányokat megrontó férfit. A pilisi R. Martin ellen egy ceglédi nő szeretett volna feljelentést tenni gyerekek molesztálása miatt, ám a lap szerint először a bizonyítékok ellenére elküldték. Azzal rázták le M. Szilviát, hogy mivel magánvádas ügyről van szó, csak a sértett tehet feljelentést – mármint a zaklatott kislányok ezek szerint. Később valahogy csak összejött mégis a dolog, a gyámügy is mozgásba lendült, de hiába, az elkövető két héttel a feljelentés után is szabadon járhatott és nyilatkozhatott. Előbb hárítani próbált, majd kijelentette: „Egy ilyen kiskorú volt, és ő akarta jobban.” Sőt: „Csak megujjaztam. Az semmi. Különben is, a csaj full szerelmes belém.” A viszolyogtató élménybeszámoló után jön a rémült mentegetőzés: a tettes szerint ő skizofrén, a másik énje volt, és amúgy is, a hangok öngyilkosságra biztatták.

A cikket jegyző Balavány György erre felhívott egy pszichiátert is, aki általánosságban elmondta: a hárítás, az érzelmi húrok pengetése és a gátlástalan hazudozás inkább utal pszichopátiás személyiségzavarra. A skizofrénia nem olyan, mint a filmekben, hogy a beteg bűncselekményeket követ el, majd nem emlékszik rájuk. Az ebben szenvedő nem is igen tud a bajáról, tehát nem fog ekként hivatkozni rá. A legérdekesebb viszont, amit a következményekről mondott. R. Martin állítása szerint az újságból tudta meg, hogy feljelentették, de két hétre rá sem kereste senki, „csodálkozok is”. A férfi állítása szerint mindent megtenne, csak ne vigyék börtönbe, és szeptember 20-ra van időpontja, hogy megállapíttassa a skizofréniát.

Nem kell ahhoz gyakorló pszichiáternek lennünk, hogy tudjuk: ön- és közveszélyes emberrel állunk szemben, aki valószínűleg tényleg szenved valamilyen betegségben, és aki nyilvánosan beismert bűncselekményeket. Mindez akkor is igaz, ha valami oknál fogva a ceglédi zaklató pont nem ő lenne. Aki a hírek szerint kislányok ellen követett el szexuális bűncselekményt, megpróbálta őket öngyilkosságra rávenni, és még hangokat is hall, az veszélyt jelenthet a társadalomra. Hát még ha retteg a börtöntől, és tudja, hogy hamarosan eljöhetnek érte. Ennek ellenére a 24.hu másnap, szeptember 1-jén ismét arról számolhatott be: a férfi újabb fiatal lányoknak írt zaklató üzeneteket. A Ceglédi Járási Hivatal továbbra is azt közölte, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoz, miközben a férfi találkozókért könyörög lányoknál, és öngyilkossággal fenyegetőzik.

Felvetődik bennünk a jól ismert kérdés: tényleg valami nagyobb bajnak kell történnie, hogy gyorsan és szakszerűen sikerüljön eljárni hasonló ügyekben? Amíg nincs a borsodnádasdi lány esetéhez hasonló újabb tragédia, nem is kell nagyon elsietni a dolgokat? Nem épp hasonló esetben kellene kihasználni, hogy megelőzhetjük a súlyosabb történéseket?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.