Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Krumpli és tojás

Ötszáz vagy ezer forintért szavazatszerzésben reménykedni elég pitiáner dolog.

Mangel Gyöngyi
2018. 02. 19. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as kampány nem a választás napjának kiírásával kezdődött. A terézvárosi Bajkai István december elején tojást, januárban tejet, a hét elején a miskolci Hubay György egy zsák almát osztott ki a megnyerni kívánt választóknak, Demeter Zoltán február elején ötszáz főt látott vendégül Kazincbarcikán, ahol a meghívottak egy üveg bort is kaptak. Közös az ajándékokban, hogy szerepelt rajtuk a jelölt és pártja neve. Rétvári Bence, az emberminisztérium államtitkára Vácra vitt burgonyát a helyi lakosoknak, Budapesten, a Hegyvidéken önkormányzati krumpliosztást hirdetett a helyi Fidesz, Hódmezővásárhelyen pedig tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok a februári polgármester-választás előtt. És bő másfél hónap van még a választásig.

Nem kétséges, hogy a kormányzó pártok mindent megtesznek az újabb győzelemért. Az eddig bevetett módszerek is erre utalnak, a plakáttörvény, az évek óta tartó migránsozás és sorosozás, a jobbikos óriásplakátok vagy az ellenzéki pártok olcsó irodabérlése miatti ÁSZ-büntetések. Ezt a célt szolgálják a kormány vagy a kormánypártok által megrendelt hirdetések szövegei, a nemzeti konzultációk kérdései, a sajtótájékoztatókon elhangzott csúsztatások, féligazságok vagy éppen hazugságok.

Bajkai István azt állította, hogy a saját pénzén vette a tojást és a tejet, Rétvári Bence adományra hivatkozott a krumpliosztásnál, máshol az önkormányzat nagylelkűsége érhető tetten, Demeter Zoltán másfél milliós vendéglátásánál szintén saját pénzre hivatkozott, meg arra, hogy a támogatójegyekből visszatérül a pénz nagy része. Számoljunk egy kicsit! Öt kiló krumpli nagyjából ezer forint, egy doboz tojás vagy két liter tej ennek a fele. Ötszáz vagy ezer forintért szavazatszerzésben reménykedni elég pitiáner dolog.

Különös és cseppet sem elegáns a választási iroda minapi értelmezése, amelyben arról tájékoztatták az induló pártokat, hogy ha nincs 27 egyéni képviselőjük a fővárosban és kilenc megyében, akkor törlik az országos listájukat. Amikor a kormánypárti képviselők szavazatával egyfordulóssá tették a választást, arra hivatkoztak, hogy a választás előtt kell együttműködő partnert keresni, most meg éppen az a baj, hogy ha nyögvenyelősen is, de koordináltan indítanának egyéni jelölteket egyes ellenzéki pártok. A napokban megjelentek a legújabb, az igazsággal köszönőviszonyban sem lévő Fidesz-plakátok, a kerítésbontó ellenzéki vezetőkkel és az őket ölelgető Soros Györggyel. Ráadásul kiderült, hogy olcsóbban, a tavalyi listaáron vették a hirdetési helyeket. Értjük, amit szabad Jupiternek

Az ellenzéki párok már régóta mondják, hogy az évek óta tartó és rengeteg közpénzt felemésztő migránsozás helyett az egészségügy, a lakhatás, az oktatás kérdésével kellene foglalkozni. A közérdekű javaslatok, mint a kilakoltatás leállítása, a közszolgák fizetésemelése, a diákok követelésének meghallgatása, a minimálnyugdíj és a családi pótlék emelése a kormánypárti politikusok szerint csak az ellenzék politikai ármánykodása, és minden ilyen mögött Soros áll. De folytathatjuk a sort a háttérbe szorított környezetvédelemmel, az építési területté silányított közparkokkal, az elavult technológiájú, orosz függést és biztonsági kockázatokat hordozó atomerőmű-bővítéssel. A kormány számára ez nem fontos, még a levegőtisztaság ügyére is Brüsszelnek kell felhívni a figyelmet. Az állandó migránsozás miatt nem kerül szóba a nagyarányú kivándorlás kérdése, és nem lehet érdemi párbeszédet folytatni a menekültkérdésről sem.

A kormánynak csak az a fontos, hogy elhallgattassák a kritikákat, kimagyarázzák a leleplezett hazugságokat, megnyerjék a választást, és folytatódjon a NER-lovagok gazdagodása, a vadászkastélyok építése, növekedjen a földbirtokok nagysága vagy a magánrepülők és helikopterek száma. A választóknak meg jut egy kis krumpli, alma vagy tojás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.