„Színes koalíció”

Egymással marakodó, farkasszemet néző pártok vicsorognak a győzelem reményében.

2021. 05. 19. 13:00
GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetõje, elnöke napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Mögötte egy képviselõ a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot visel. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt, a Mélyszántásban, ha lehet, kerülöm a politikát. Kivétel, ha az aktuális téma mérete meghaladja napi Tollhegyen rovatom lehetőségeit. Mondjuk, ha akkora épületes aljasságot kell körbejárnom, mint jelen esetben Gyurcsány Ferenc DK-pártvezér nagy ívű történelmi példabeszédét a moslékkoalícióról.

„A II. világháború menetét a szövetséges hatalmak fordították meg. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjet­unió. Egy korábbi gyarmat, annak gyarmattartója és a kommunista ősellenség országa. Kövér görcsember moslékkoalíciónak hívná őket” – írja Láriferi, majd váratlanul átlép a jelenbe. – „Egymással sokáig farkasszemet néző, vetélkedő, megbélyegző pártok álltak össze, hogy új Magyarországot teremtsenek. Széles szövetség alakul korábbi riválisok között most itt, Magyarországon. Ahogy az egykori szövetséges hatalmak, most a szövetséges pártok teszik félre másodrangúvá lett korábbi vitáikat. Mert a közös haza fontosabb, mint a különálló pártok. Mert ahhoz, hogy visszatérjünk a normális világba, megéri túllépni a régi konfliktusokon. Hiszen színes országot kell majd vezetnünk. Akkor az se baj, ha színes a koalíció. Így fogunk győzni! Ahogy a szövetséges hatalmak is győztek.”

Érdekes, nekem elsőre inkább a Molotov–Ribbentrop-paktum ugrott be.

(A „Kövér görcsember moslékkoalíciónak hívná őket” megjegyzéshez csak annyit, a kifejezés valójában a momentumos Soproni Tamástól ered, ő nyilatkozta még 2017-ben: „Nem akarjuk összegyurcsányozni magunkat.” Ehhez képest, ugye…)

Nagy kár, hogy történészünk itt abbahagyja a visszaemlékezést, pedig az eredeti folytatás is „színesre” sikerült. A háborús győztesek, miután szépen felosztották Európát befolyási, megszállási övezetekre, pillanatok alatt ádáz ellenségekké lettek. A legnagyobb gyarmattartó és a Japánra atombombát dobó Amerika összevész a százmilliókat legyilkoló Szovjetunióval – finom társaság. Jött a hidegháború, a vasfüggöny, az atomfegyverkezés, a kubai rakétaválság, karnyújtásnyira került az újabb világégés. Churchill megnyerte a háborút, de elveszítette a békét. Egy alkalommal így fogalmazott: lehet, hogy rossz disznót vágtunk le… Nekünk sem sok jót hozott a „színes koalíció”. A háború menetét megfordították ugyan, de Kelet-Európát, benne Magyarországot negyven évre megszállt régióvá tették. (Churchill és Sztálin a hírhedt cetlipaktumban – szalvétára ceruzával írt országfelosztásokban – döntött a keleti népek sorsáról.)

Gyurcsány Ferenc Churchillre szeretne hasonlítani. Holott mindössze az ital bennük a közös. A delírium pedig kikotyogja az őszödi zsiványból, hogy ezt az egész új „színes országot”, ahová aztán cunamiként zúdulhatna majd be a migránstenger, idegen megrendelésre, idegen érdekekért hozná el nekünk. Mert ez a Gyurcsány-terv. Szövetséges együttműködés a tarka pártok között, amíg közös az ellenségkép. A remélt győzelem után pedig azonmód felosztani a zsákmányt, aztán jöhet (ahogyan azt meg is jósolta) az anarchia.

Borítékolható, hogy ez a moslékkoalíció is egymás torkának esik. Sőt az ő hidegháborújuk már el is kezdődött, csak megpróbálják kordában tartani.

Churchill és Sztálin a követendő példa?

Jó hasonlat, mi várna Magyarországra, ha a moslékkoalíció győzne.

A „színes szövetség” egyébként már régóta összeállt: egymással marakodó, farkasszemet néző pártok vicsorognak a győzelem reményében. Kifosztható, felélhető Magyarországra spekulálnak. A hatalomért bármit – ahogyan szokták. Aztán, ha sikerül, ki lehet forgatni sarkából a földet, meg lehet nyitni a déli határt, hadd jöjjön a migránsármádia, a számolatlan gender, a szivárványos liberalizmus, a végtelenített „szabadság”… Mindent úgy, ahogyan a produkciót pénzelő megrendelők kívánják. Sőt ez a moslékkoalíció még a világháborús elődökön is túltesz, itt még a zsidólistázó nácikat is bevették az összefogásba. Igazi hungarikum.

Legyen ez a Gyurcsány-szösszenet ébresztő nekünk!

A borítóképen: Gyurcsány Ferenc napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.