idezojelek

A zöld ötven árnyalata; valami bűzlik Dániában

A zöldpártok érdeke a fizikai erőszakba átcsapó verbális agresszió folyamatos szinten tartása.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined

Egy időben, hosszú éveken át egyszerre három rovatom is futott a Magyar Nemzet hasábjain. Infrakultúra, Mindenzene, Ökoterroir, ezek voltak a címek. Közülük az utóbbi környezetvédelemmel foglalkozott, ami hálás és viszonylag egyszerű feladat volt. Egy irányba mutattak ugyanis a dolgok. Hiszen ki ne szeretett volna tisztább levegőt és vizeket, GMO-mentes életet, ki ne vágyott volna Kert-Magyarországra? Jó volt mindezekért tenni, ha csupán szerény eszközökkel is.

Aztán elszabadultak a lovacskák, eldurvult az ötórai tea, a zöldgondolat eltávolodott eredeti céljaitól, minden összekuszálódott és megváltozott. Elsősorban a zöldmozgalmak színeváltozása, szereptévesztése, árulása miatt. 

A szereplők vagy megtébolyodtak, vagy megvették őket kilóra, esetleg egyszerre történt a kettő, mindenesetre nehéz tájékozódni. Most ott tartunk, hogy Dániában tehenenként száz euró büntetőadóval sújtják a gazdákat, és Hollandiában sem rózsásabb a helyzet. 

A hivatkozási alap az, hogy a klímaváltozást az állatok anyagcseréje, sőt mi több, a lehelete (!) okozza. Ami ugye (stílszerűen) nettó baromság, már ha csupán arra gondolunk, hogy évszázadokon át a jelenlegi állatlétszám tízszerese élt a Földön, és különösebb klímakatasztrófa mégsem sújtotta az emberiséget. Valami tehát bűzlik Dániában, és nem éppen a tehenektől. De akkor mégis kinek az érdeke, hogy szétverődjön a mezőgazdasági mintaország agráriuma? Tartok tőle, hogy egyszerre többen is fociznak a füves pályán.

A háttérben ott kísért az úgynevezett progresszíveknek a bolsevikoktól átvett parasztgyűlölete és új lendületet vett kísérlete, hogy eltüntessék az utolsó, még nyomokban független és kreatív emberfajtát a bolygó felszínéről. A technokrata fanatikusoknak az ideológiát ezúttal a sötétzöldre váltott társaság biztosítja. Ez persze csak a duma, a mélyben ott lapul a rengeteg lóvé. 

Az irgalmatlanul erős és gazdag csoportok végső célja az lehet – gondolom ezt bármiféle összeesküvés-elmélet fabrikálásától mentesen –, hogy végképp kinyiffantsák a hagyományos mezőgazdaságot, ami ugyan már régen nem hagyományos, de még így is útjában áll az új élelmezési projektnek, ami ipari termékekkel, borzalmas műhússal és vegyszerekkel készül bombázni a földlakókat. 

Terveik szerint ezeket rágcsálhatják majd a munkanélküli-jövedelemből tengődő, szellemileg leépített, mesterséges intelligenciával és az óriás techcégek egyéb termékeivel kiszolgált fogyasztók milliói.

Természetesen magam sem vagyok oda a jelen mezőgazdaságipar minden vívmányáért, különös tekintettel a mérgekre vagy éppen a rettenetes csirkegyárakra, de a kivezető út semmi esetre sem a még fokozottabb műanyagtermelés, hanem inkább a biogazdálkodás felé sejlik fel előttem. De lenne itt még egy nem teljesen (csak félig) ördögtől való gondolat a cui prodest kapcsán.

A dán tehén vegzálása mögött a nagy amerikai agrárcégek is ott mozoghatnak, mert amennyiben sikerül likvidálni őket, újabb piac nyílhat meg a GMO-mocsok előtt, amit aztán teríthet a tengerentúlról vagy éppen a szép ukrán mezőkről beáramló cucc. Mert azt egy pillanatra se felejtsük el, hogy még ebben a káoszban is minden összefügg mindennel. A globális nagytőke átsatírozza a zöldeket a maga árnyalataira, miközben végtelenül cinikus módon az egyént ostorozza a környezet pusztulásáért, ál- és félmegoldásokra biztatja, nem egy esetben kényszeríti.

Az a mázli, hogy az emberek egy része nem teljesen hülye, és érzi, hogy eljött a jogos önvédelem ideje. 

Efelé mutatnak a traktoros tüntetések vagy éppen az álzöldek leszereplése az európai parlamenti választásokon. Egyre inkább elegük van a különféle identitásokat fetisizáló agyrémekből is, amelyekbe a műzöldek átcsúsztak, ahelyett, hogy valóban a környezetet védenék, valamint az akciózásaikból is.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kell nyolc rendőrt állítani a Mona Lisa elé az eszelősök miatt, és hogy azok az eszelősök – amennyiben tényleg annyira zöldek – vajon miért nem inkább olajipari, hadiipari, GMO-s cégek, esetleg borzalmas laboratóriumok előtt vagánykodnak? Mennyire és miként ágyazható bele a rombolás, az eltörlés, az európai kultúra elleni támadás sorozat a zöldgondolatba? Nyilván semennyire és sehogyan. Viszont ez őket már egyáltalán nem érdekli. Sokkal inkább érdekük a fizikai erőszakba átcsapó verbális agresszió folyamatos szinten tartása. Ez van most.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szuverenitás? Nekünk? Minek?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Élet helyett órák

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.