Rasszista, kirekesztő és mindenfób megint a jónép

Egyelőre egy a tábor, száz a zászló. És aki egy kicsit is másként látja a dolgokat, az minimum rasszista, kirekesztő és mindenfób.

Hegyi Zoltán
2021. 05. 29. 7:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi labdarúgócsapatok esetében a Barcelonának szurkolva megnyugvással töltött el, hogy Benzema futballista a Real Madrid játékosa. És miután a magyarok közül viszonylag kevesen drukkolnak nemzetközi mérkőzéseken a francia válogatottnak, és magam is a többséghez tartozom, felőlem ott is jó helyen volt. Hogy egyáltalán miért, azt jó néhány Real-rajongóval és francia emberrel együtt ugyan nem értettem, de nem is az én dolgom. Aztán egy időben Benzema labdarúgó nem elsősorban a játéktudásával kapcsolatban került be a hírekbe.

Hanem először inkább azzal, hogy a péniszéről küldözgetett fotográfiákat egy kiskorú lánynak. Erről később azt mondta, hogy nem ő volt, hanem feltörték a számítógépét. Az ilyesmi persze előfordul, ha az ember a saját hímtagját fényképezi, ami gyakori, mondhatjuk széles körben elterjedt szokás, nem árt az óvatosság, mert jönnek a hekkerek, és már tovább is passzolják a fényképfelvételt egy kiskorúnak. Alighanem a tisztelt bíróság is erre az álláspontra helyezkedett, mivel a védekezésnek helyt adott.

Egy másik vád szerint még 2015-ben Benzema három másik társával megzsarolta barátját és játékostársát, Mathieu Valbuenát, hogy nyilvánosságra hozza annak szexvideóját. Az azért sokat elárul a jelenlegi állapotokról, hogy ezek után valaki leül vele egy padra az öltözőben (vannak, leülnek), és ha eléggé el vagyunk érzéstelenítve és egyben érzékenyítve, még tekinthetjük úgy is ezeket az eseteket, hogy Benzema sporttársnak a tesztoszteronhoz való viszonyulása eltér a megszokottól, de van ennél neccesebb is.

Nem arra gondolok, hogy nem hajlandó énekelni a francia himnuszt, ez sem az én gondom, majd nyilván térdel alatta, mint ahogy az sem, hogy egy alkalommal még egy hegyeset is köpött a Marseillaise után, ez a focipályákon bevett gesztus valamiért neki meg pont így jött ki ritmusra, Istenem, ilyen is van. Az viszont európai szemmel nézve felettébb aggályos, hogy Benzema háromszázezer euróval támogatta a lyoni szalafista mecset építését. Na most, a szalafisták kétségkívül igen színes társaság, különböző irányzatokkal, köztük egy politikai-dzsihadista áramlattal. Mindenesetre elég nagy lehet a baj a francia válogatott háza táján (vicceltem, a volt gyarmatoknak és a sportnak mint kitörési lehetőségnek köszönhetően bomba erősek), ha a közvélemény nyomása ellenére hat év után behívták Benzemát a keretbe. Még az is lehet, hogy miután szépen eldúdolta a magyar himnuszt, az ellenfél játékosai feltápászkodtak a földről, a bíró a sípjába fújt, és elindul (legalább) kilencvenperces útjára a pettyes, megnehezítjük a dolgukat az Európa-bajnokságon.

Mindeközben végre megtörtént, hogy az IKEA szatyrai után a Lego legújabb figurái is a szivárvány minden színében pompáznak, állásfoglalásul mintegy az LMBTQ-mozgalom mellett. Az új készlet megjelenését a homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni nemzetközi napra időzítették, nyilván bármiféle marketingszempont figyelembevétele nélkül, csak úgy, ahogy a szívük diktálta. És ahogyan azt az extraprofittal gurigázó multinacionális nagyvállalatoktól megszoktuk. A Legót egyébként 1932-ben alapították, de csak 1971-ben találtak rá a lányokra is mint célcsoportra, tehát nem kapkodnak. Ám most elérkezettnek látták az időt egy új kollekció piacra dobásának, és már csak az a kérdés, hogy a figurák vajon bekerülnek-e a Lego Dacta csomagba is, amelyben kifejezetten iskoláknak, óvodáknak szánt készletek kapnak helyet. Mert kulcsszavaik valának oktatás, fejlesztés, tanulás.

Amire kétségkívül hatalmas szükség van, amint azt Francisco José Contreras spanyol politikus a saját bőrén is tapasztalhatta. Spanyolország (alighanem a Franco-éra következményeként is) szintén elég sokszínű, különösen szexuális téren, elég, ha Almodovár pompás filmjeire gondolunk, ez azonban a fóbiás túltolásnak köszönhetően néha olyan szürreális kanyarokat vesz, hogy Bunuel és Dalí is megirigyelné. Történt például, hogy egy transzneműről (magát férfiként azonosító nőről) szóló cikkben arról tudósított a szerző, hogy a transznemű ember gyermeknek adott életet. Mire Senor Contreras azt írta a Twitteren, hogy ez hazugság, a férfi nem tud teherbe esni, nincs méhe, sem petesejtje. Erre a Twitter, alighanem a szólásszabadság szent nevében, tizenkét órára felfüggesztette a fiókját. Gyűlöletkeltésért. A politikus válasza a következő volt. „Világos, hogy ez már fasiszta biológiának számít. Legközelebb megpróbálkozom a 2+2 = 4-gyel.”

Az van, hogy egyelőre egy a tábor, száz a zászló. És aki egy kicsit is másként látja a dolgokat, az minimum rasszista, kirekesztő és mindenfób. A rossz hír viszont az, hogy nem az úgynevezett konzervatívoktól kellene tartaniuk, akiknél szintén látszódnak árnyalatok. Inkább attól, hogy előbb-utóbb felbomlik a tábor, és a fekete zászló alattiak először a szivárványosoktól fognak megszabadulni. Hitük és/vagy meggyőződésük, anyagi és területi szükségleteik szerint.

A borítóképen: a Lego „Everyone is Awesome” (Mindenki nagyszerű) névre keresztelt 11 darabos LGBTQ-szettje. Forrás: lego.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.