Teljes vitorlával előre egy szorosabb kínai–magyar sorsközösségért!

Az új évben a kínai–magyar együttműködés új vizekre evez, amelyhez itt az idő vitorlát bontanunk.

Qi Dayu
2021. 01. 02. 10:00
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as egy rendkívüli év volt. Minden ország keményen dolgozott azon, hogy közös megoldást találjon a fejét hirtelen felütő évszázados járvány okozta sokkra és a gazdasági visszaesés viharaira. Mint ahogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök úr is hangsúlyozta, egy hajóban evezünk valamennyien. Ha magasra csapnak a hullámok, jobban kell tartanunk az irányt és a tempót. Össze kell tartanunk, hogy befoghassuk a szelet, meglovagolhassuk a hullámokat, hogy stabilan haladhassunk előre egy szebb jövő felé.

2020 rendkívüli volt a kínai embereknek is. Hszi Csin-ping elnök úr személyes irányításával egy emberként fogtunk össze. Fáradhatatlanul koordinálta a járvány elleni védekezést, a gazdasági és társadalmi fejlesztést, meghozva Kína hozzájárulását a globális járvány elleni küzdelemhez és a gazdasági talpra álláshoz. Kína folyamatosan nyit a külvilág felé, új fejlődési mintát épít, így válhatott a világ első olyan jelentős gazdaságává, amely visszaállította gazdálkodását a pozitív növekedési pályára, és tett erős gazdasági ellenálló képességről és vitalitásról tanúbizonyságot.

A 2020-as év rendkívüli volt a kínai–magyar kapcsolatokban és együttműködésben is.

Csak a magasból lehet messzire látni. A járvány elleni küzdelem legnehezebb szakaszában telefonált egymásnak és mutatott rá a nehézségek együttes leküzdésének irányára Hszi Csin-ping elnök úr és Orbán Viktor miniszterelnök úr. Vang Ji (Wang Yi) államtanácsos-külügyminiszter úr és Szijjártó Péter külügyminiszter úr idén egyszer találkozott és háromszor telefonált egymásnak, és tettek hitet a két fél együttműködése és az együtt haladás mellett.

A barátság értékesebb az aranynál. A pandémia nem akadályozhatja a két népet a jobb életre való közös törekvésben. A járvány elleni küzdelem népeink barátságát magasabb szintre nemesítette. Mint a csillagok az égen, úgy világítja be a számtalan gyönyörű példa a két ország barátságának egét. A járvány elleni védekezéshez szükséges felszereléseket 185 repülő szállította a két ország között, mintegy hídként kötve össze a két népet. Kína Magyarország kereskedelmi partnerei között a harmadik helyre, míg az importforrások között a második helyre ugrott előre, sőt idén a legnagyobb külföldi befektető is lett. A kínai–magyar gyakorlati együttműködésről elmondhatjuk, hogy a zavaros hullámokat leküzdve újabb és újabb, kölcsönösen előnyös utakon halad, rendkívül erős stabilitást, kellő potenciált és ígéretes kilátásokat felmutatva.

A lehetőségeket megragadva magasabbra juthatunk. A Kínai Kommunista Párt XIX. Központi Bizottsága nemrég tartott ötödik plenáris ülése átfogó tervet készített Kína következő ötéves, sőt annál is hosszabb távú fejlesztésére, meghatározta az új növekedési szakaszokat, új jövőbeni koncepciót terjesztett elő. Egy olyan – a belföldi gazdasági fejlődési ciklusra alapuló – fejlődési minta aktív építése vette kezdetét, amelyben a hazai és a nemzetközi gazdaság kölcsönösen fellendíti egymást, és nagyobb, szélesebb és mélyrehatóbb nyitás valósul meg. Kína mint a világ legnagyobb lappangó lehetőségekkel rendelkező hatalmas piaca, erős „mágneses térhatásával” a világ minden országával megosztja a fejlődés lehetőségét. Kína az ázsiai–csendes-óceáni térség tizennégy országával aláírta a Regionális átfogó gazdasági partnerség egyezményt, amely pozitív jel a nyitott világgazdaság építése számára. Kína és az EU már befejezte a befektetési egyezményének tárgyalási folyamatát, s törekszik a kereskedelem és a beruházások liberalizációjának és megkönnyítésének előmozdítására. A Kína–EU gazdasági együttműködés jobb és stabilabb alapokról fog tovább építkezni. A Kína egyre nagyobb nyitásából adódó fejlődésből Magyarország is nagyobb lendületet vehet.

Az új évben a kínai–magyar együttműködés új vizekre evez, amelyhez itt az idő vitorlát bontanunk. Mint ahogy Hszi Csin-ping elnök úr is kifejtette, a járvány elleni küzdelemben közösen megedződött hagyományos kínai–magyar barátság mélyebbé válik, az együttműködés kilátásai szélesebbek lesznek. 2021-ben mindkét ország a járványmegelőzési és -védelmi, illetve a gazdasági újraélesztés kettős feladata előtt áll. Magyarország a Kína és a közép- és kelet-európai országok együttműködésében mindig is vezető szerepet játszik. Készek vagyunk a továbbiakban is előmozdítani az Egy övezet, egy út kezdeményezés és a keleti nyitás politikája stratégia magas szintű összehangolását, folyamatosan feltárni az együttműködésben rejlő lehetőségeket, serkenteni a gazdaság és a kereskedelem, a beruházás, a digitális gazdaság, a tudomány és az innováció és egyéb területek együttműködését, hogy gazdagon gyümölcsözők legyenek, és a két ország és nép javát szolgálják.

Harminc évvel ezelőtt, még diákként vezetett sorsom először Magyarországra. Ma Kína új magyarországi nagyköveteként mélyen átérzem a kínai–magyar kapcsolatok erőteljes fejlődésének lendületét. Jómagam és a kollégáim a nagykövetségen mind szívesen dolgozunk az élet minden területéről érkező magyar barátainkkal azért, hogy együtt mozdítsuk elő a kétoldalú együttműködést, a két nép barátságát szorosabbra fonjuk és magasabb szintre emeljük.

A szerző Kína magyarországi nagykövete

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.