Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bátor döntések

Most mutatkozik meg igazán, hogy milyen sokat ér az elmúlt tíz év fegyelmezett gazdálkodása. Nem egy végletekig legyengített pénzügyi immunrendszerrel próbáljuk kezelni a nehézségeket.

2020. 03. 20. 6:00
OTP bank fiók gazdaság valuta pénzügyek bankolás pénz ügyintézés szolgáltatás pénzintézet ügyfél 2019 12 19 Fotó: Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenkilenc nappal ezelőtt koccantak a pezsgőspoharak, az emberek szerte a világban búcsúztatták az óévet, és sok boldogságot, egészséget kívántak egymásnak 2020-ra. Öt nappal később, január 5-én a következő hír jelent meg: „Egy eddig ismeretlen tüdőgyulladást okozó vírus fertőzött meg 59 embert a közép-kínai Vuhanban a helyi hatóságok közlése szerint. Hangsúlyozták: sem atípusos tüdőgyulladásról (SARS), sem pedig a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttesről (MERS) nincsen szó, de a vírustörzs végleges azonosítása még folyamatban van. A fertőzés egy helyi halpiacról indult el, a piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. Az előzetes vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, és a fertőzötteket kezelő orvosi személyzet tagjai közül senki sem betegedett meg.”

Így kezdődött a történet, s azóta felbolydult minden. Világjárvánnyal küzdenek az országok. Az ismeretlen vírus terjedése átírt minden korábbi forgatókönyvet, így a gazdasági és pénzügyi előrejelzéseket is. Két hónappal ezelőtt senki nem számított arra, hogy teljes egészében lefagy a turizmus, a kulturális és a sportélet, törlik a repülőjáratokat, leállnak az autógyárak, nem nyithatnak ki az üzletek, hazaküldik az embereket a munkahelyekről, kijárási tilalmakat vezetnek be, katonákat vezényelnek az utcákra, és a sort hosszan lehetne folytatni. Nincs olyan ország, ahol ne tapasztalnák meg: ma már semmi nem ugyanaz, mint tegnap volt.

A világ jegybankjai és kormányai egymás után jelentik be az intézkedéseket, hogy megpróbálják enyhíteni a járvány pusztító gazdasági hatásait. Ez nálunk is így van. Most már Magyarországon sem arról beszélnek, hogy miként lehet megőrizni az unió legmagasabb növekedését. Először is menteni kell a menthetőt. Villámgyorsan ledőlhet sok minden, ami az elmúlt tíz évben felépült. Egész ágazatok lehetetlenülhetnek el, százezrek veszíthetik el az állásukat. Többkörös segítségre van szükség, a kormány hatályba is léptette az első mentőcsomagot.

Nagyon sokan lélegezhetnek fel amiatt, hogy az év végéig nem kell fizetniük a hiteleiket. Miből is tennék, ha nincs bevételük? A segítség azonnali és mindenkit érint, akinek fizetési nehézsége támadt. A moratórium és a többi most meghozott intézkedés azonban csak a kezdet. További lépésekre lesz szükség, hogy ne omoljon össze a gazdaság és az emberek ne kerüljenek létbizonytalanságba.

Most mutatkozik meg igazán, hogy milyen sokat ér az elmúlt tíz év fegyelmezett gazdálkodása. Nem egy végletekig legyengített pénzügyi és gazdasági immunrendszerrel próbáljuk kezelni a nehézségeket. Össze sem lehet hasonlítani az ország mostani állapotát a 2008-assal. Magas a növekedés bázisa, miközben alacsony a költségvetés hiánya, a lakosságnak jobbak az anyagi viszonyai és nem utolsósorban nincsenek devizahitelek. Az Orbán-kormánynak ráadásul van gyakorlata a kríziskezelésben. Bár a helyzet nem ugyanaz, de 2010 után is több válságelhárító döntést hoztak, most sem kell tartani attól, hogy elakadnak a kormányzás fogaskerekei. Ezt bizonyítja a miniszterelnök szerdai bejelentése is. Orbán Viktor néhány napja azt is elmondta, hogy nem megszorításokban, hanem növekedéstámogatásban gondolkodnak. Azért, hogy a vihar elmúltával minél hamarabb újra lehessen indítani a gazdaság szekerét.

Nagyon helyesen írta azt Orbán Viktor szerdai bejelentéséről a Ziarul Financiar vezető román gazdasági napilap, hogy Magyarország hozta meg Európa legbátrabb gazdasági intézkedéseit. A következő napokban az is kiderül, hogy milyen további lépések következnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.