Eszmélve

Jegyezzük meg jól, több ezer terroristáról van szó, olyanokról, akik elevenen égették el ellenfeleiket vagy azokat, akik nem hódoltak be nekik, vagy lefejezéssel adtak nyomatékot eszméiknek.

2019. 03. 26. 6:00
null
Fotó: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, magyarok hajlamosak vagyunk arra, hogy semmibe vegyük a veszélyt, aztán riadtan feleszmélünk, ha már a bőrünkön érezzük. A délszláv válság idején is csak akkor tudatosult, hogy szomszédságunkban háború dúl, amikor már horvát Baranyában is dörögtek a fegyverek és ezrével érkeztek az életüket mentők a zöldhatáron. Furcsa érzés kerített hatalmába, amikor a mohácsi szőlőhegyen szüretelve hallgattam, ahogy az ötven kilométerre lévő Eszéket ágyúzzák.

Most meg arra eszmélünk éppen, amikor a saját honfitársa (túlélő áldozata?) által az Iszlám Állam (ISIS) hóhérának mondott Hasszán F.-et azonosították hatóságaink, hogy terroristák járnak-kelnek hazánkban is. Közben jön a nap híre: Szíriában az utolsó ISIS bitorolta területet is visszafoglalták a szír kormányerők. A terroristák végleg elvesztették területeiket, és az elképesztő brutalitásra épülő „államuk” a múlté. A győzelem felett érzett örömöt azonban elhalványítja, hogy a még élő ISIS-terroristák zöme most bizonyosan visszatér kontinensünkre.

Vajon mekkora a fenyegetés? Ráz a hideg, lúdbőrösek leszünk, amikor a hivatalos jelentéseket böngészve rádöbbenünk: ezrével jönnek azok, akik Európában születtek, miközben szír, iraki vagy éppen török származású ISIS-terroristák is érkeznek, róluk azonban nincs pontos szám. Ám mivel ők is gyilkológépek, fokozottan nő a terrorfenyegetettség még akkor is, ha egyesek hajlamosak bagatellizálni a veszélyt, a helyzet pedig a politikai döntéshozók huzakodása miatt már-már kezelhetetlen.

Jegyezzük meg jól, több ezer terroristáról van szó, olyanokról, akik elevenen égették el ellenfeleiket vagy azokat, akik nem hódoltak be nekik; olyanokról van szó, akik a középkori harcos iszlám szellemében lefejezéssel adtak nyomatékot saját, kizárólagos eszméiknek.

A Nemzetközi Politikai Tanulmányok olasz intézete szerint mintegy ötezer európai csatlakozott az ISIS-hez, s közülük 2018 elejéig az Egyesült Királyságba négyszázan, Franciaországba félezren, Belgiumba százhuszonegyen, Svédországba száznegyvenen tértek vissza. A ­Deutsche Welle 2018 januárjában cikkezett arról, hogy Németországból 2012 óta 960 ember csatlakozott az Iszlám Államhoz. Harmaduk már visszatért Németországba, köztük ötven nő is.

A gyerekekről nincs pontos adat, mivel 14 éven aluliakról nem gyűjthet információt a titkosszolgálat. Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi főnöke szerint a Közel-Keletről visszatért gyerekek és fiatalok agyát átmosták a terroristák, így már erősen radikalizálódtak, másod­generációs dzsihadistákká válhatnak. A brit The Guardian című lap pedig azt írta, hogy az ISIS-ben a francia dzsihadisták voltak a legtöbben.

Közülük kerültek ki a párizsi Bataclannál, a stadionnál és a bárokban elkövetett terrortámadások kivitelezői. Valamennyien Magyarországon keresztül, migránsok közé rejtőzve érkezett ISIS-hóhérok voltak. Bizonyos Saleh Abdeslam szállította őket hazánkból ölni.

A terroristák beilleszkedése nehezen elképzelhető, így elég aggasztó, hogy Bosznia-Hercegovina büntetlenül visszafogadja őket. A Balkán így ismét ketyegő pokolgéppé változhat.

A terror megtorlására éppen a minap Nyírbátorban elfogott, ISIS-tagsággal gyanúsított szír kirendelt védője ad megoldást: a nácik, illetve a délszláv háború rémtetteit megtorló nemzetközi bíróságok analógiájára, az ENSZ segítségével kell létrehozni a terroristák felett ítélkező grémiumot. Ehhez persze először azonos irányba kellene mozdulnia minden érintett országnak, ahogy ezt a magyar kormány is javasolja 2015 óta. De vajon mikor történik ez meg? Meddig várnak még, és hány embernek kell meghalnia az uniós döntéshozók döntésképtelensége miatt?

A válaszok nem, egyelőre csak a félelem biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.