Nyerésre áll az ország

A gazdasági válság óta a múlt hét volt az első, amikor csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

2020. 06. 25. 6:00
VARGA Mihly; SORS Lszl; SIK Rbert; MSZROS Jzsef
Budapest, 2020. június 24. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követõen a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. Mögötte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke (b), Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke (b2), Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezetõ államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (j). MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végét írjuk, amikor az elmúlt hónapok megfeszített küzdelmei után kijelenthető, hogy az ország megnyerte az első csatát a koronavírus-járvánnyal szemben. Azért szűnt meg a veszélyhelyzet, mert sikeres volt a védekezés. Nem léptünk be a tömeges megbetegedések szakaszába, elkerültük a többezres haláleseteket. Az eredmény nem csak az egészségügy frontján mutatkozik meg. A gazdasági válság óta a múlt hét volt az első, amikor csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Igaz, mindössze 255 főről beszélünk, ennyivel jelentkeztek kevesebben munkáért. Törékeny eredmény, de eredmény, ami mellett érdemes megállni.

Nem is olyan régen egymás után jelentek meg a hírek arról, hogy sorra jelentik be kényszerű leállásaikat a gyárak. Iparágak húzták le a rolót, megálltak a gépsorok, bezártak a szállodák. A politikában is magasra csaptak a hullámok, a miniszterelnököt naponta sorozta meg a baloldal ilyen és hasonló mondatokkal: Orbán Viktor szociális válságot idéz elő a tehetetlenségével; félrekezeli a kormány a válságot; csak az oligarchákat segítik meg; a bejelentett gazdasági mentőcsomag használhatatlan; csak az álproblémákkal tud megküzdeni a kabinet; az intézkedések nem megvédik, hanem megszüntetik a munkahelyeket… Hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent hordtak össze a baloldali politikusok az Országgyűlésben és azon kívül. Egyszerre túlzottan is lelkesek lettek, mert a válságban meglátták a lehetőséget: tíz évig hiába mondták, hogy romba dönti az országot az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, most azonban hátha eljött az idő! Nem jött el.

Már arról is lehet beszélni, hogy új munkahelyek jöttek létre a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén. A kiskereskedelemben ráadásul a tavalyihoz hasonló forgalmat mutatnak a június első tíz napját rögzítő adatok. Senki ne bontson emiatt pezsgőt, jönnek még elkeserítő számok, ilyen lesz a második negyedévi GDP alakulását mutató adatsor is. A kilábalás azonban elkezdődött, nem alaptalan az óvatos optimizmus. Ahogy nem alaptalanul mondta azt kedden Matolcsy György sem, hogy túl vagyunk a nehezén, Magyarország megnyerte a járványkezelés első szakaszát. Sokak meglepetésére az alapkamatot is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank. Ez szimbolikus lépésnek tekinthető, azt jelzi, hogy az árstabilitás mellett a gazdasági növekedés támogatása is hangsúlyos. Van mozgástere a jegybanknak ahhoz, hogy reagáljon a folyamatokra.

Már az hatalmas eredmény, hogy az ország pénzügyi stabilitása erősebbnek bizonyult a koronavírusnál. Nem ingott meg a lakosság bizalma, nyoma sem volt pániknak. Minden adott ahhoz, hogy újra visszatérjen az élet a gazdaság vérkeringésébe. Ezért alakult meg tegnap a gazdaságvédelmi operatív törzs is. Ha összeadjuk az elmúlt egy-két hónapban bejelentett kormányzati intézkedések, pályázatok (például high-tech és zöldprogram) forrásait, akkor látszik, hogy több száz milliárd forintnyi beruházás előtt nyílt meg az út. Érdemes hangsúlyozni, hogy mindez a válság idején történik! Tehát nem az történt, hogy beköszöntött a krízis, a kormány pedig elzárta az állami pénzcsapot. Mert 2008-ban ez történt, sőt: a rossz kormányzás miatt a balliberális vezetés már 2006-ban behúzta a kéziféket. Akkor kezdődött az építőipar többéves vesszőfutása is. Ez az ágazat most viszont alig érzi meg a válság következményeit.

A koronavírus akkor a legveszélyesebb az egészségre, ha a fertőzött immunrendszere gyenge. A válság pedig abban az országban pusztít jobban, ahol a rossz kormányzás meggyengítette az állam pénzügyi és gazdasági immunrendszerét. Magyarország ezúttal nem került lélegeztetőgépre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.