Robbanás előtt

Azzal együtt, hogy Magyarországon is nagy veszteségeket okoz a járvány, a gazdaság robbanás előtt áll.

2021. 04. 08. 6:00
null
Tesco Szilveszteri vásárlás. 20201230 Budaörs Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki látott már autóversenyt, az tudja, micsoda robbanás előtti hangulat van a rajt előtt. Kezek a kormányon, láb a gázpedálon. Mindenki arra vár, hogy zöldre váltson a lámpa. Érezhető a feszültség, majd hirtelen felzúgnak a motorok és kilőnek a járművek, megkezdődik a száguldás. Valahogy így lehet elképzelni most a magyar gazdaság állapotát.

Tegnap enyhültek a korlátozások. Még nem beszélhetünk nyitásról, de újra elkezdett vér folyni az eddig elzárt erekben. Igaz, még nem minden szektorban lehet fellélegezni, de az teljesen egyértelmű, hogy a vakcina a kulcs a kapuk kitárásához. Mégpedig a beadott vakcina. Ezért nagyon nagy eredmény, hogy ilyen ütemben halad az átoltás. Ezt kevés országban mondhatják el, az uniós tagállamok többsége egyáltalán nem áll ilyen jól.

Ha a tengerentúlra pillantunk, akkor azonban azt is látjuk, hogy milyen eredmény várható, ha eljön az idő. Az Egyesült Államokban a beoltottak számának növekedésével és a korlátozások lazításával hatalmasat nőtt márciusban az új álláshelyek száma. Csak azzal, hogy újranyitottak az éttermek, a szórakozóhelyek, az iskolák és elkezdődtek az építkezések, kilencszázezer munkahely jött létre.

Azzal együtt, hogy Magyarországon is nagy veszteségeket okoz a járvány, a gazdaság robbanás előtt áll. Szinte nincs olyan hazai és nemzetközi előrejelzés, amely ennek az ellenkezőjét állítaná. A minap a Nemzetközi Valutaalap ismertette a számait. A pénzügyi szervezet prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén 4,3, míg jövőre 5,9 százalékkal bővülhet. A valutaalap csak az egyik a sok szervezet közül, amelyik hasonlóan számol. Van olyan becslés is, amely szerint a hat százalékot is átlépi az idei növekedés.

Mire lehet mindezt alapozni? A többi között arra, hogy egyes ágazatok teljesítménye olyan erős, hogy ellensúlyozza például a turizmus lenullázódását. Az ipar ebben a hónapban 65-70 százalékos erősödést is felmutathat, kiválók a kilátások az építőiparban, jól alakul a külső kereslet, futnak fel a kapacitások. A működő tőke beáramlása soha nem látott mértékűre hízott, és szinte nincs olyan hét, amikor ne jelentenének be egy újabb beruházást.

Ha valóban sikerül tartani az oltások kedvező ütemét, akkor hamarosan lekerül a lakat a turizmus és a vendéglátás ajtajáról is. Amikor ez megtörténik, akkor az emberek duplán bepótolják azt, ami az elmúlt időszakban elmaradt. Mérget lehet rá venni, hogy megtelnek az éttermek, sörözők, és lesz, aki kétszer is elmegy nyaralni. Nem elképzelhetetlen, hogy a nyitás után százszázalékos növekedést könyvelhetnek el a turizmusban és a vendéglátásban. Beköszönt újra a munkaerőhiány időszaka, ez pedig felhajtja a béreket, ami megjelenik majd a fogyasztásban.

A nemzetközi vizekről is érkeznek kedvező hírek. Az Egyesült Államok 1900 milliárd dolláros élénkítőcsomagja többszörösen meghaladja a járvány ottani veszteségeit. Olyan összegről van szó, amely az egész világgazdaságnak támaszt adhat. Márciusban növekedésre váltott az euróövezeti gazdaság is a feldolgozóipari teljesítmény erősödésével. Olyan mértékben nő a kereslet, hogy nem győzik a gyárak teljesíteni a megrendeléseket. Az európai uniós támogatások több ezer milliárd forintja is elkezd az idén beáramolni a magyar gazdaságba, ami további lendületet ad a beruházásoknak.

Ha a járvány nem tartogat újabb kedvezőtlen meglepetéseket, akkor a nyár második felében már minden területen érezhető lesz a felfutás. Mindezek fényében jogos az az állítás, hogy az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállása várható.

Borítókép fotósa: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.