Vita az inkvizítorral

Szijjártó Péter a BBC-nek adott interjúja iskolapéldája annak a meg nem értésnek, amellyel a Nyugat főárama viseltetik a kelet-közép-európai államok iránt.

2021. 07. 23. 6:00
null
Az objektív tájékoztatás helyett az elhallgatást választotta a BBC a Szijjártó Péter-interjú kapcsán Forrás: Facebook (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembeszállni, pörölni a korszellemmel már régen sem volt életbiztosítás. Szókratésszel kiitatták a bürökpoharat, Platónt rabszolgaként árulták a piacon, Giordano Bruno és Galilei is megszenvedték a maguk korát. Ma viszont már civilizált világban élünk, és liberális korszellemünk egyik középpontja a ködös Albion, ahol még a nagy inkvizítorral való beszélgetés is olyan, akár a királynővel elköltött ötórai tea.

Vagy mégsem. Szijjártó Péter a BBC-nek, a globális média zászlóshajójának adott izzasztó interjúja iskolapéldája annak a meg nem értésnek, amellyel a Nyugat főárama viseltetik a kelet-közép-európai államok, különösen hazánk és Lengyelország politikája iránt. Az csak a felszín, hogy a brit médiában – akár az amerikaiban – rámenősebb a riporteri stílus, mint nálunk, beleértve az ellenzékkel szimpatizáló médiáét. A lényeg az alapfeltevés, amelyet velősen talán így lehet összefoglalni: Mit szívóztok ti a nálatok fontosabb országokkal? Minek hoztok abban a végvári – noha külsőre egész pofás – parlamentetekben mindenféle kőkorszaki törvényeket? Nem értitek, gyerekek, hogy nem lesz így zsebpénz? Pedig az EU fizet is, csak hátráljatok már meg!

Szijjártó kihallgatója, Stephen Sackur nemes egyszerűséggel kijelentette: „az önök népszavazása nem jelent semmit” (vajon a brexitreferendumról is ugyanezt mondta?), és azon lovagolt, hogy ha egyszer Magyarország belépett „egy klubba”, akkor hogyan nem képes betartani annak a szabályait? A népkaraktert tekintve érthető, ha egy angolnak egy klub, a krikett vagy egy agárverseny képére van szüksége ahhoz, hogy fel tudjon állítani egy elemi metaforát. Ám érveléstechnikailag ez annyit ér, mintha a szomszéd átszólna: „Mit vitatkozik maga a feleségével? Nem maga fogadott neki örök hűséget? Még alá is írta, én voltam a tanú!”

Nem vagyunk Szókratészek és Platónok, a médiában vívjuk – aktuál­politikai – csatáinkat. De nem mindegy, hogyan. Szijjártó interjúja még mindig jobb hangulatban telt el, mint Varga Judit tavalyi BBC-kihallgatása, és nem mellesleg, a magyar minisztereknél mindkét esetben jóval idősebb riporterek kora még fel is erősítette a „szerepjátékot”, amelyben a másik félnek kérdések helyett vádakra kell felelnie. Ez így nem vita. Nem normális vitahelyzet az sem, ha a partner nem tágít attól, hogy egy harmadik félnek (Brüsszelnek) eleve igaza van, és nekünk kell az ő szabályaihoz igazodnunk. Holott valójában épp ezekről a szabályokról vitatkozunk, mert – akárcsak a házasságban, sőt jó házasságban! – egy politikai közösségen és intézményrendszeren belül is vannak viták, sőt konfliktusok is. Például azért, mert mást gondolunk a migrációról, a nemzetről vagy a családról – amihez jogunk van.

A megértésre való törekvés hiányáról van már szó. Nem értik, ­miért nem láttunk menekülteket a megélhetési kalandoráradatban. Nem értik, miért nem vagyunk elájulva az éghajlat megmentésének mestertervétől egy olyan országban, ahol ugyanazok darálták be a szennyezőipart, akik most az észt osztják. Nem értik, miért nem vagyunk hálásak az EU-pénzekért, amelyekért piacnyitás, privatizáció és olcsó munkaerő formájában már régen megdolgoztunk. Nem értik, miért ragaszkodunk a nemzethez és a hagyományos családhoz – elvégre atomjainkra esve annyival egyszerűbb lenne minden. Nem is akarják érteni. Ezért érezni, hogy előbb készül az ítélet, mint a vádirat. Koestler írja Rubasov kihallgatásáról: – Maga már csak egyetlen módon bizonyíthat – hallotta Gletkin hangját. – A teljes beismerő vallomással. Az ellenzéki magatartásáról és az indítékairól már eleget hallottunk.

Porosodó kötet a Sötétség délben, de itt-ott időszerű még.

Borítókép: Részlet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BBC-nek adott interjújából. Foró: Facebook (képernyőkép).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.