A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Egyházi vezetők Stumpfnál

Jezsó Ákos
1999. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államigazgatási egyeztetés javítása érdekében a kormányzat és a négy történelmi egyház megállapodott, hogy néhány héten belül egy olyan közös szakértői bizottságot hoznak létre, amely január elsejéig kidolgozza az együttműködés korszerűbb rendszerét – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere.Stumpf István kancelláriaminiszter Semjén Zsolt egyházi ügyekkel megbízott helyettes államtitkár társaságában tárgyalást folytatott a történelmi egyházak vezető képviselőivel. Hámori József szerint a tanácskozás során az egyházi vezetők elfogadták azt a javaslatot, hogy az ingatlanrendezési célokra 2000-re előirányzott ötmilliárd forintot hatmilliárdra, 2002-ben pedig nyolcmilliárdra emeljék. Mint mondta: ezt a tervet a jövő heti költségvetési vita során az egyik kormánypárti frakciómódosító indítvány formájában terjeszti elő. A kabinet addig azt is áttekinti, hogy a megemelt keretet milyen forrásból fedezzék. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) saját keretén belül az idei 2,8 milliárdról négymil- liárdra emeli az egyházi műemlékvédelmi beruházásokra fordítható jövő évi összeget.Lapunk értesülése szerint a négy történelmi felekezet közösen megfogalmazott levélben kérte Stumpf István kancelláriaminisztert, hogy az egyházi ügyeket ne az NKÖM egyik helyettes államtitkára, hanem vagy a Miniszterelnöki Hivatal vagy a kulturális minisztérium politikai államtitkári rangú vezetője kezelje. A levelet Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke adta át a miniszternek. A sajtótájékoztatón Semjén Zsoltra, az egyházak által erre a posztra ajánlott politikusra utalva kijelentette: az ingatlanrendezés területén több eredményt ért el, mint az előző kormányok bármelyike. „Ami-kor azt kívánjuk, hogy a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozzon az egyházi ügyek hivatala, akkor az ő munkáját is magasabb rangra szeretnénk emelni” – mondta a Mazsihisz elnöke. Balogh Zoltán, Orbán Viktor miniszterelnök egyházügyi tanácsadója a sajtótájékoztatón a kormány nevében utasította el ezt a felvetést. Álláspontja szerint a kabinetben az egyházi ügyek miniszteri, tehát megfelelő szinten képviseltetik magukat. Jogosnak és teljesíthetőnek nevezte azonban a kapcsolatok további javítására vonatkozó egyházi igényt. A megoldást abban látja, hogy az összes tárca politikai államtitkárát felkérik: az egyházakat érintő előterjesztésről kellő időben tájékoztassák Semjén Zsoltot, valamint a négy történelmi felekezet képviselőit. Gyulay Endre, a Katolikus Püspöki Kar elnökhelyettese jelentős problémának nevezte az információáramlás lassúságát. Mint mondta: általános tapasztalata, hogy az egyházak csak az utolsó pillanatban kapják meg az őket is érintő törvénytervezetek szövegét. Hozzátette: ha a szakmai, egyeztető feladatokat ellátó bizottság kellő hatékonysággal fog működni, akkor nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Hivatalba költözzön az egyházi kapcsolatok államtitkársága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.