Folytatódik a költségvetési vita

Blázsovics Lívia
1999. 11. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétséges, mennyire Házszabály-szerű, hogy Szabó Lukács és Cseh Sándor független képviselők megalakíthatják kétfős frakciójukat, ezért ezt a kérdést az ügyrendi bizottságnak kell megvizsgálnia – jelentette ki Áder János, az Országgyűlés elnöke a Házbizottság ülését követően. Mint ismeretes, a két honatya a Magyar Egység Pártja nevében kíván frakciót alakítani az Országgyűlésben.Áder János rámutatott arra: a frakcióalakítás kapcsán a Házszabály ugyan nem tartalmaz létszámkorlátot, de ezen túl más feltételeknek is teljesülniük kell ahhoz, hogy a képviselők képviselőcsoportot hozzanak létre. Mint mondta, többek között a más frakcióból kizárt vagy kilépett honatyáknak hat hónapig függetlenként kell dolgozniuk az Országgyűlésben. Áder János szerint ez Cseh Sándor esetében nem valósul meg. A Házbizottságban egyébként nem született konszenzus a jövő heti napirendről, mert az SZDSZ kifogásolta, hogy a költségvetés részletes vitáját időkeretben tárgyalják. A napirendről így hétfőn az Országgyűlés dönt. A képviselők várhatóan megkezdik és le is zárják a jövő évi költségvetés és tb-költségvetés részletes vitáját. A T. Ház kedden dönt az adótörvényekről, a gyed bevezetéséről, valamint a kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló jogszabályokról. Ugyancsak kedden szavaznak arról, hogy támogatják-e Pallag László (FKGP) által kezdeményezett vizsgálóbizottság sürgős és kivételes eljárásban történő tárgyalását. Áder János elmondta: amennyiben ehhez a képviselők négyötöde hozzájárul, úgy a testület megalakításáról már a következő plenáris héten, azaz november végén dönthetnek a képviselők. A házelnök lapunk kérdésére elmondta: nem támogatja Tímár György (FKGP) azon javaslatát, hogy a határozathozatalok az eddigiektől eltérően délelőtt legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.