Kitessékelt rádiótudósító

1999. 11. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jugoszlávia elhagyására kényszerült Dezső János, a Magyar Rádió belgrádi tudósítója, miután a szerb belügyminisztérium nem hosszabbította meg szerda éjfélig érvényes tartózkodási engedélyét. Kiss Oszkár, a belgrádi magyar nagykövetség konzulja a hírt megerősítve az MTI-nek elmondta: a helyi hatóságok megpróbálták rábeszélni a tudósítót, hogy Újvidéken újítsa meg jugoszláv okmányait. Dezső Jugoszláviában született, de felvette a magyar állampolgárságot, sőt az utóbbi években nem is élt jugoszláv állampolgári jogaival. Lapunknak elmondta: a külföldi tudósítóknak tíznaponta meg kell hosszabbítaniuk tartózkodási engedélyüket. A belgrádi hatalom nyomást gyakorol rájuk, és elvárja, hogy a milosevicsi rendszer szája íze szerint fogalmazzanak – tette hozzá a Magyar Rádió munkatársa. A hatalom hozzáállására mi sem jellemzőbb, mint hogy a tájékoztatási miniszter egy nyilatkozatában kijelentette: a tudósítók között kémek is akadnak. Dezsőt már a koszovói konfliktus lezárulása után sem akarták visszaengedni Jugoszláviába a hatóságok (a határról visszafordították), most pedig arra próbálták rávenni, hogy mondjon le magyar állampolgárságáról, s emellett azzal is gyanúsították, hogy kettős állampolgár, csak ezt eddigi tudósítói munkája alatt – az utóbbi három évben – eltitkolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.