A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Macedón elnökválasztás

Bozay Gergely
1999. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az etnikai feszültségek rányomták a bélyegüket a macedóniai elnökválasztásra, amely összességében korrekt módon zajlott le – közölte tegnap újságíróknak Hegyi Gyula MSZP-s képviselő, aki az Európa Tanács megfigyelőjeként figyelemmel kísérte a hét végi macedón elnökválasztást. Mint ismeretes, a voksolást Tito Petkovszki szocialista jelölt nyerte meg a szavazatok 35 százalékával, a második helyen pedig Trajkovszki, a jobbközép kormánypárt jelöltje – mostani külügyminiszter-helyettes – végzett. Ők ketten indulhatnak a második fordulóban, ahol már az egyszerű többség elegendő a győzelemhez.Hegyi Gyula szerint erősen kérdéses a második forduló érvényessége, mert az első fordulóban is alacsony, 55 százalékos volt a részvétel, míg a második fordulóban is a választópolgárok felének szavazata szükséges az érvényességhez. Macedónia lakosságának 25-30 százaléka albán nemzetiségű, ezért könnyen elképzelhető, hogy rajtuk múlik majd a választás kimenetele. Amennyiben az albánok – akiknek a jelöltjei nem jutottak a második körbe – elmennek szavazni, Trajkovszki győzelme várható, ha távol maradnak a voksolástól, akkor a Jugoszlávia iránti nosztalgiát felélesztő Pet-kovszki az esélyesebb – válaszolta a Napi Magyarország kérdésére Hegyi Gyula. A képviselő elmondta, hogy Macedóniában sokan tartanak egy katonai konfliktus kibontakozásától, hiszen szinte valamennyi szomszédjával feszült a viszonya Szkopjénak, nem beszélve arról, hogy a macedóniai albán politikusok örülnének Koszovó függetlenségének. A macedónok viszont semleges magatartást tanúsítottak a koszovói beavatkozás idején, igaz, a közvélemény többsége NATO-ellenes, és a legkevésbé sem örül a NATO-csapatok jelenlétének. A választási kampány és a választás a megfigyelő szerint korrekt és tisztességes módon zajlott, a sajtóban és a televízióban összességében valamennyi jelölt nyilvánosságot kapott. Az ET-nek készülő jelentésben ugyanakkor megemlítik majd, hogy a szavazólapokon célszerű lenne albánul is feltüntetni a jelöltek nevét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.