A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megkezdődött a lehalászás

Valkó Béla
1999. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges ágazata a magyar agáriumnak a halászat. Az idén ugyanis éppen a jó idő okozott némi gondot, a szokottnál melegebb időjárás miatt késett valamelyest a lehalászás, és várhatóan a hónap vége felé ér véget. – A tavalyi 24 ezer tonna haltermést 5-10 százalékkal meghaladó növekedést várunk az idén – tájékoztatta a Napi Magyarországot Balázs István, a Halászati Terméktanács igazgatója, hozzátéve, hogy még pontosan nem ismeretesek, hogy a júnusi-júliusi esőzések milyen károkat okoztak a dunántúli tavak állományában. A terméktanács szakértője szerint a termelőktől kilogrammonként átlagosan 300-350 forintért vásárolják meg a kereskedők a pontyot, a fogyasztói ár pedig 500-600 forint közötti. A karácsonyi ellátás pontyból, busából, a ragadozófélékből egyaránt biztosított. A Hortobágyi Halgazdaság Rt. vezérigazgatójától, Müller Tibortól megtudtuk, hogy 1600 tonna pontyra számítanak 1999-ben, amurból 120 tonna a várható hozam. A társaság jelentős mennyiségű pontyot szállít lengyel és olasz piacokra. A százszázalékos állami tulajdonban lévő vállalat előnyös helyzetben van a tekintetben is, hogy az európai uniós minőségi – HACCP, ISO 14 001 – előírásoknak megfelelő feldolgozóüzemmel rendelkezik. A hortobágyi hal 20-30 százaléka „fresh on ice” módon, vagyis frissen tisztítva, jégen hűtve kerül a fogyasztókhoz. A Hortobágyi Halgazdaság a fokozottan védett természetvédelmi területeken lévő tavak kezelője, ahol a gazdálkodást alá kell rendelni a környezetvédelmi szempontoknak: a halak többségében természetes alapanyagú táplálékot kapnak. A vizet a Felső–Tisza folyásából szerzik, amelyik köztudottan Európa egyik legtisztább folyamszakasza. A cég egyébként a nagy üzletláncok közbeiktatásával értékesíti termékeit, és az idén 700 millió forintot meghaladó árbevétellel és szerény nyereséggel kalkulál. Müller Tibor elmondta, hogy szeretnék, ha a fogyasztók minél olcsóbban vehetnék ezt a táplákozásélettani szempontból igen egészséges élelmiszert: az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 430-460 forintos áron jelent meg a piacon. Ez még akkor is figyelemre méltó eredmény, ha akciós értékesítésről van szó. A jövő évi szezonra 400 tonna pontyot tartalékolnak, hogy a szupermarketek pultjaira nyáron is jusson hal. – Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarország a december végére „időzített” halevési szokásait módosítani fogja, és kiegyenlítettebb lesz a vásárlás – mondja a vezérigazgató, hozzátéve, hogy még az idén beszereznek egy automata csomagolót, és a tasakos hal estében kilenc-napos szavatossági időt garantálnak. Az ágazatot képviselő Halászati Terméktanács egyébként ma délelőtt tartja tisztújító közgyűlését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.