Különleges ágazata a magyar agáriumnak a halászat. Az idén ugyanis éppen a jó idő okozott némi gondot, a szokottnál melegebb időjárás miatt késett valamelyest a lehalászás, és várhatóan a hónap vége felé ér véget. – A tavalyi 24 ezer tonna haltermést 5-10 százalékkal meghaladó növekedést várunk az idén – tájékoztatta a Napi Magyarországot Balázs István, a Halászati Terméktanács igazgatója, hozzátéve, hogy még pontosan nem ismeretesek, hogy a júnusi-júliusi esőzések milyen károkat okoztak a dunántúli tavak állományában. A terméktanács szakértője szerint a termelőktől kilogrammonként átlagosan 300-350 forintért vásárolják meg a kereskedők a pontyot, a fogyasztói ár pedig 500-600 forint közötti. A karácsonyi ellátás pontyból, busából, a ragadozófélékből egyaránt biztosított. A Hortobágyi Halgazdaság Rt. vezérigazgatójától, Müller Tibortól megtudtuk, hogy 1600 tonna pontyra számítanak 1999-ben, amurból 120 tonna a várható hozam. A társaság jelentős mennyiségű pontyot szállít lengyel és olasz piacokra. A százszázalékos állami tulajdonban lévő vállalat előnyös helyzetben van a tekintetben is, hogy az európai uniós minőségi – HACCP, ISO 14 001 – előírásoknak megfelelő feldolgozóüzemmel rendelkezik. A hortobágyi hal 20-30 százaléka „fresh on ice” módon, vagyis frissen tisztítva, jégen hűtve kerül a fogyasztókhoz. A Hortobágyi Halgazdaság a fokozottan védett természetvédelmi területeken lévő tavak kezelője, ahol a gazdálkodást alá kell rendelni a környezetvédelmi szempontoknak: a halak többségében természetes alapanyagú táplálékot kapnak. A vizet a Felső–Tisza folyásából szerzik, amelyik köztudottan Európa egyik legtisztább folyamszakasza. A cég egyébként a nagy üzletláncok közbeiktatásával értékesíti termékeit, és az idén 700 millió forintot meghaladó árbevétellel és szerény nyereséggel kalkulál. Müller Tibor elmondta, hogy szeretnék, ha a fogyasztók minél olcsóbban vehetnék ezt a táplákozásélettani szempontból igen egészséges élelmiszert: az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 430-460 forintos áron jelent meg a piacon. Ez még akkor is figyelemre méltó eredmény, ha akciós értékesítésről van szó. A jövő évi szezonra 400 tonna pontyot tartalékolnak, hogy a szupermarketek pultjaira nyáron is jusson hal. – Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarország a december végére „időzített” halevési szokásait módosítani fogja, és kiegyenlítettebb lesz a vásárlás – mondja a vezérigazgató, hozzátéve, hogy még az idén beszereznek egy automata csomagolót, és a tasakos hal estében kilenc-napos szavatossági időt garantálnak. Az ágazatot képviselő Halászati Terméktanács egyébként ma délelőtt tartja tisztújító közgyűlését.

Orbán Viktor: Ez történt a héten
A miniszterelnök a hivatalos közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben foglalta össze a hét legfontosabb eseményeit.