A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem döntött az Ab

Z. N.
1999. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyugdíjemelést kifogásoló beadványokról tegnapi ülésén sem döntött az Alkotmánybíróság (Ab). Halmai Gábor alkotmányjogász szerint a testület nem kötelezheti a kormányt arra, hogy egy adott összeget kifizessen.Az év elején több szervezet is a taláros testülethez fordult, többek között azért, mert a Horn-kormány idején elfogadott nyugdíjtörvény módosításának tervezetét érdekegyeztetés nélkül terjesztette a kormány a parlament elé. Sérelmezték azt is, hogy míg a korábbi jogszabály szerint az idén a nyugdíjasok egyszeri, nagyobb mértékű – átlagosan 20 százalékos – emelést kaptak volna, addig az Orbán-kormány átlagosan csak valamivel több mint 14 százalékot biztosított. (Ugyanakkor az idén differenciáltan emelték a nyugdíjakat, ennek következtében a legkisebb nyugdíjak 25 százalékkal növekedtek.) Halmai Gábor alkotmányjogász lapunknak elmondta: az Ab nem kötelezheti a kormányt arra, hogy egy konkrét összeget kifizessen. A testület a kifogásolt jogi szabályozásról mondhatja ki, hogy alkotmányellenes, ezután pedig a döntéshozók feladata, hogy az alkotmányos alternatívák közül válasszanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.