Új termálvíz

Beszedics Antal
1999. 11. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bács-Kiskun megye dinamikusan fejlődő kisvárosa Soltvadkert. Évtizedek óta közkedvelt üdülőhely mind a határainkon túli, mind pedig a hazai turisták körében. A településtől egy kilométernyire lévő Vadkerti-tó a Duna–Tisza közének egyik üdülőparadicsoma. Tőkehiány miatt évtizedek óta lezárt állapotban van egy csaknem 80 Celsius-fokos termálvízforrás. Most ismét próbafúrást végeztek a tó mellett, s 650 méter mélyen 40 Celsius-fokos termálvizet találtak, amelynek az összetételét jelenleg vizsgálják. Béleczky József jegyző a Napi Magyarországnak elmondta, hogy az előzetes tervek szerint száz személy befogadására alkalmas gyógyszálló és termálfürdő épülne Soltvadkerten, ahol allergiás betegségekben szenvedőket kezelnének. A közelmúltban egy kiskőrösi vállalkozó pályázott is a beruházásra, a tervek szerint a kivitelezés több ütemben valósulna meg. Október 27-én elvégezték a termálkút hidrodinamikai mérését, azonban a gyógyvízzé minősítési folyamat hosszadalmas és költséges eljárás. A város és a vízmű vezetésének vannak olyan elképzelései, hogy a vizet visszavezetnék a Vadkerti-tóba, s ezzel is segítenék a tó vizének ideális szinten tartását, így a jövőben nem lenne arra szükség, hogy a korábban fúrt mesterséges kutakból – költséges eljárással – pótolják a vízhiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.