A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Zacsek pereli a BRFK-t

Bákonyi Ádám
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettesek ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál Zacsek Gyula, a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége (Metész) sztrájkbizottságának tagja. Zacsek továbbá polgári pert indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen államigazgatási jogkörben okozott kár miatt – hangzott el a szervezet tegnapi tájékoztatóján.Emlékezetes, hogy az 1997. november 3-án a magyar termőföld védelmében rendezett demonstrációt a rendőrség erőszakkal feloszlatta, Zacsek Gyula, a rendezvény szervezője ellen pedig szabálysértési eljárást indított. – Az ellenem indított eljárásnak nem volt alapja, ezért azt megszüntették – mondta a sajtótájékoztatón Zacsek. Grespik László, a Metész és Zacsek Gyula jogi képviselője közölte: bár ügyészségi beadványuk ismeretlen tettesek ellen irányul, abban felvetik Kuncze Gábor akkori belügyminiszter büntetőjogi felelősségét is, aki parancsot adott a Metész-tüntetés feloszlatására. Zacsek Gyula elmondta: a BRFK ellen indított polgári peres eljárásban jó hírnevének helyreállítása mellett kártérítésként 5 millió forintot kér a bíróságtól. A tárgyalást 2000. január 6-ra tűzte ki a Fővárosi Bíróság. A Metész továbbá az Alkotmánybírósághoz (Ab) és az ombudsmanhoz is beadvánnyal fordult. Az Ab-től egyebek mellett vizsgálatot kér arra vonatkozóan, hogy nem ütközik-e az alaptörvénybe a „közlekedés rendjének aránytalan sérelme” megfogalmazás, ami miatt nem engedélyezték két évvel ezelőtt a Metész tüntetését. A szövetség követeli: állítsák fel ismét az 1997-ben a Metész-tüntetéssel kapcsolatos rendőri magatartás tisztázására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságot, amely hivatalosan sosem fejezte be munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.