Tűz és gránát

1999. 12. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy kezdődött, hogy felgyújtották Farkasházy Tivadar autóját. (Veér Andráséval most azért nem foglalkozunk, mert kiderült azóta, hogy rövidzárlat miatt lett a lángok martaléka, van is azóta csönd a derék doktor Suzukija körül, csönd, mély, jelentőségteljes, beszédes.) Ha esetleg kiderül majd, hogy Farkasházyé is valami ilyesmi okból égett porrá, akkor megint csönd lesz. Ugyanolyan. De most még zaj van, s ebben a zajban akadnak egészen kirívóan szégyenletes, aljas és undorító bekiabálások is.Az egyik ilyen Mester Ákos nevéhez fűződik. Említett úr ezt írja lapjának december 16-i számában: „Farkasházy kocsijának felgyújtása nem tréfa. Üzenet. Olyan üzenet, amelynek nem Farkasházy az egyedüli címzettje. Fontos lenne tehát kideríteni: kik követték el, milyen indokkal, kiknek a biztatására. A gyújtogatót is meg kell találni, de a bujtogatót is”.Tehát van ugye „bujtogató”, megbízó. Kizárt, hogy valami idióta magánszorgalomból felgyújt egy autót, ha Farkasházyét gyújtják fel, akkor mindjárt egy egész bűnszövetkezettel állunk szemben. S ugyan ki lehet az a rejtélyes megbízó? Ha végiggondoljuk a Heti Hetes körüli hisztériakeltést – amellyel a botrány kiagyalói nemcsak reklámot csináltak műsoruknak, de azt is elérték, hogy a szereplők most már egyenesen szabadságharcosok pózában beszéljenek hülyeségeket a képernyőn -, akkor kimondatlanul is azt sugallja egy ilyen mondat: a kormány környékén kell keresni a megbízót.Most pedig itt van az ÉS és az ő kézigránátja. Ez újabb egy hónapra elegendő témát nyújt majd kiváló sajtómunkásainknak. Wisinger István már belekeverte első nyilatkozatával az ügybe a politikát – bár még azt sem lehet tudni, kinek szánták valójában a jugoszláv támadógránátot -, s meg fog szólalni az ügyben mindenki. S majd úgy január ötödike környékén a finom utalásokból kijelentő mód lesz: a kormány megbízásából felrobbantották az Élet és Irodalmat (is).Emlékszünk még?Amikor a választások környékén bomba robbant Torgyán és Szájer lakásánál, alig egy hetet kellett várni az első sanda célozgatásokra: az érintettek robbantanak saját házaiknál, mert nagyon jól jön ez nekik a kampányban. Ezt természetesen ilyen egyértelműen – mondhatni: egyenesen és gerincesen – nem mondták ki, csak kérdeztek. Azt kérdezték, vajon kinek jött jól ez a robbantás? Kinek használt? Kik felé irányította az emberek együttérzését, szimpátiáját? Mert akiknek használt, azok között kell keresni a tettest...Most nincs ilyen kérdésfelvetés.Most megbízókat keres a média, és a kormányzat környékén gyanítja a tetteseket. Ezt sugallja legalábbis...Hadd tegyem fel a kérdést: kinek használt ez a két eset, Farkasházy autójának leégése, és az ÉS szerkesztőségének udvarán robbant gránát?A kormánynak, ugye?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.