időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A dánok szigorítanák a külföldiek jogait

MTI
2002.01.23. 15:54

A dán lakosság nagy többségének támogatottságát élvezi az a múlt heti kormányjavaslat, amely szigorítaná a külföldiek jogait. Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint megkérdezett 1013 személy fele helyesli a benyújtott javaslatokat, 34 százalékuk túl keménynek, hét százalékuk pedig nem tartja kellőképpen szigorúnak őket. Kilenc százalék határozatlanságot mutatott.

Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök decemberben hivatalba lépett jobboldali kormánya egyebek közt a családegyesítésre való jogot is nagyrészt meg akarja nyirbálni, és átlagban felére kívánja csökkenteni a tartós tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkező menekülteknek és menedékjogra pályázóknak fizetett állami támogatásokat. A megkérdezettek 68 százaléka értett egyet azzal, hogy a jövőben csak 24. életévüket betöltött külföldi partnereket lehessen házasságkötés céljából Dániába hozni. 26 százalékuk ellenezte ezt, míg 6 százalékuk határozatlan volt ebben a tekintetben.

Egyértelmű, 55 százalékos többséget kapott az az elképzelés is, hogy rendes körülmények között szüntessék meg a családegyesítésre való jogot. Ezt mindössze 33 százalék utasítaná el, a határozatlanok aránya 11 százalék volt. A megkérdezettek 50 százaléka elutasította viszont, hogy az országba érkezést követő hét évben erőteljesen csökkentsék a pénzjuttatásokat. Ezzel 41 százalék értett volna egyet, míg 9 százalék nem tudott dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.