időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

A Dúlalav szereplői

Temesi Ferenc
2002.01.26. 00:00

Személyek:

A három fiú és a négy lány ugyanabba a sulejmánba jár, nevezetesen a Rettegett Iván Általános Diákbörtön és Középfokú Koncentrációs Táborba. Sodikosok, vagyis tizenöt-tizenhat évesek történetünk kezdetén, és egy osztályba járnak.

Fridzsider
Holdvilágképű, szőke, kékszemű bélgép, állandóan tömi magát. A Dr. Guillotine Fodrász Szakosított Tanfegyházból jött át elsőben, de nem csípi, ha erre emlékeztetik. Nagy szíve van, de ez az uzsonnájára nem vonatkozik. Sokak szerint HÜJE, vagyis helyes, ügyes, jól nevelt ember. Amellett nagy F.B. Vagyis focibuzi. Kedvenc csapata az MTK és a Liverpool: ezekért verekedni is hajlandó kanadában, vagyis a fiúvécén. Hiába kalapálja az agyát – széknél, vagyis négyesnél jobb jegye sose volt. Ez alól csak az ének kivétel: ő Kotta Mári kedvence, bár nem egy Sting, azért elég tűrhető hangja van. A szüleiről hallgat, mint a sír. Az elég árulkodó, hogy mindennap fél kilós, előre elkészített szendvicshalommal érkezik.

Coli
Bedobó a kosárcsapatban. Barna szemű, barna hajú fiú, olyan szopott gombóc feje van, de jóképű srác. Ha az utcán végigmegy, a kutyák csaholnak, hogy jön a kaja: zörögnek a csontjai. Érzékeny krapek, de a nagy pofája miatt ezt kevesen veszik észre. A csajok buknának rá, ha figyelne rájuk. Imádja a rockzenét, kedvenc csapata a U2 meg a Kispál. (Ilyen öreguras ízlése van: Britney Spearst kifejezetten utálja.) Vág az esze, vagyis penge a csávó, de tanulni nem szeret. Az SOS mozgalom nélkül (Segíts Osztálytársadon Súgással) nem tudni, mire menne. Titokban verset is ír (amiről a legjobb barátja, Laza se tud), de legszívesebben dalszövegeket írna. Ismer néhány akkordot a gitáron, és tudja, hogy a kereszt után a dallam és a nép is emelkedik. Jelszava: Egy fa még nem erdő! Év végén, hogy hogy nem mindig összeszedi magát. Tanár és mérnök szülőkkel, két báttyal áldotta meg a jó Isten. Van egy Jetski nevű, szibériai szánhúzó kutyája. Igazi vezéregyéniség, akinek kisugárzása van.

Laza
Neki minden összejött: kicsi, szemüveges, vörös hajú, rügyező képű. A nevét onnan kapta, hogy lánynak még soha nem mondott összetett mondatot, folyton görcsöl. Lazulj le!, szokta neki mondogatni Coli meg saját a nővére is. A homlokára ki van írva: Vigyázat! Lángész a fűrészporraktárban! Mindenkori számítógépét Dömének hívja. Titokban sokat csettel, ott persze kétméteres, kajakos hapsi. Ha valaha megszólítana egy lányt, nem azt kérdezné, milyen jegyben született, hanem, hogy mi az emilje. Mielőtt elalszik arra gondol: telnet.xxx.álom.mennyország. Mindig neten érik. A legtöbb tárgyból menő, de Tuskó Ambruskó, isiisten és töredelemtanár szívatja, mint a torkos borzot. Kőgazdagok a szülei, ezért szakadt farmerban és kinyúlt pulóverben jár. Tornából felmentve.

Fanni
A lánybanda főnöke. Kedvenc mondása: Az élet szép, de én szebb vagyok! Jobb a hardvere, mint a szotfvere, mondaná róla Laza. Nagy feministránsnak gondolja magát, ami körülbelül abban merül ki, hogy cikizi a fiúkat, és nem bírja, ha udvariasak vele a hímsoviniszta disznók. Makacs, mint az öszvér, épp ezért sok mindent ki is harcol magának. A szőke nős vicceket nagyon utálja, de még véletlenül se festetné be más színűre a haját. A matekkal hadilábon áll. Magas, jó alakú lány, szinkronúszásra jár meg teniszezni. Titokban szépségversenyen szeretne indulni.

MSE
Valójában Emesének hívják, de ő olyan mobilfüggő, hogy még Ciányanyó kémiaóráin is azt méri, mennyi a térerő. A szobájában van egy ötszörös életnagyságú Brad Pitt-portré. A Cosmo(politan) állandó olvasója, sőt levelezője. Pipec szerelésekben jár, mint egy plazabébi. Állandóan csaminyami van az etetőjében és nagy letyepetyés. Vadi új dezodorokkal szédíti padtársát, Magnót. Boszikörme van és répaszínű haja. Még a szeme színe is a kontaktlencsétől kék. A bátyja kobudózik, vele ijesztget másokat.

Magnó
Eredetileg Margónak hívták, de ez maradt rajta, mert folyton utánozza MSE-ét. Annyi eredetiség van benne, mint egy fénymásológépben. Csoróságát kínai piacról való cuccokkal takargatja. Állandó dumája: Nekem nyolc! Néha hozzáteszi: A kilenc is páros! Ilyenkor úgy érzi, hogy szellemes. Nála minden ötödik szó „i”-re végződik: telcsi, galcsi, Balcsi, ari, nari, hari… Úgy nyervog, mint amcsi moziban a spinkók. Elől deszka, hátul léc (na jó, elől két kelbimbó). A lányok is tetszenek neki. Göndör, fekete haja van, zöld szeme. A két szemfoga közt egy perc szünet. Replay-es tanuló, egyszer már visszatapsolták nyelvtanból. Agyilag zokni: Vérbíró, a magyartanár kiütést kap tőle. Jó kis virgácsai vannak, akár az őzgidáé, mondja róla Coli. Olyan szőrös.

Csenge
Tonnadonnának teremtette az Isten, ezért állandóan fogyózik. Pedig helyes, barna lány. Folyton a pockóját méri, hosszú téli éjszakákat betöltő feneke van. Az alváza, mint egy tanké. Hernyótalpas. A trikója alatt két rózsadomb. Utálja a sonkáit, sokat nézi a gyerekkori képeit, melyen még vékonyka kis teremtés volt. Mindig tudja, mi a pálya és tele van suskával. Nyelvekből menő, de különben közepes tanuló. Van egy számi macskája.


Amikor hőseinket megismerjük, a fiú- és a lánybanda a saját hadiszállásán készül egy nagy, Bálint-napi bulira. De ki tudja, mit hoz a jövő? Néha még egy regényíró se. Különösen, ha csak az alapfigurák száma korlátozott, a velük kapcsolatban lévők száma nem. Több szálon is bonyolódhat a cselekmény. A lányok várják a képeslapokat, a fiúk az alkalmat. Ragadjuk meg hát, jövendő társíróim! Egy gépelt oldal: 30 x 60 = 1800 leütés (karakter) a beugró ebbe a regénybe – amelynek nem véletlenül „százkezes netregény” a műfaja.

A szövegeket összeszerkeszti, gondozza, ápolja, élesíti, gyalulja, ha leül, felállítja, egy öreg profi, aki még nem felejtette el a kamaszkorát: Temesi Ferenc

PS: A prózán kívül elfogadunk forgatóköny-, rádiójáték-, színműrészletet, SMS-t, képregényt, fényképet, grafikát, festményt és egyéb műelfajulásokat. Csak tovább vigye a regényt!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.