időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

A koszovói ENSZ-igazgatás új vezetője

MTI
2002.01.21. 18:44

A német Michael Steinert, Gerhard Schröder kancellár volt külpolitikai tanácsadóját jelölte ki Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a világszervezet koszovói ideiglenes igazgatásának (UNMIK) a vezetőjévé.

Annan erről szóló levelét hétfőn olvasta fel Jagdish Koonjul, a Biztonsági Tanács mauritiusi soros elnöke a testület tagjai előtt. Elvileg a tagállamok képviselőinek 24 óra áll rendelkezésükre arra, hogy kifogást emeljenek Steiner személye ellen, de – mint jelezték – nem készülnek erre. A balkáni kérdésekben igencsak jártas Steiner a francia Bernard Kouchner és a dán Hans Haekkerup után a harmadik vezetője lesz az UNMIK-nak. Haekkerup a múlt év végén váratlanul, családi okokra hivatkozva mondott le tisztségéről.

Steiner a kilencvenes évek első felében a Jugoszlávia-ügyekben illetékes nemzetközi összekötőcsoport német tagja volt, később a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjának, Carl Bildtnek a helyetteseként tevékenykedett. Schröder kormányra kerülése után, 1998 októberében vette maga mellé külpolitikai tanácsadóként. Ettől a posztjától tavaly novemberben kényszerült megválni az úgynevezett kaviár botrány miatt.

Steiner november elején durván megsértette a kormányfői különrepülőgép katonai kísérő személyzetét. A moszkvai légikikötőben – hazatérőben Ázsiából – a tanácsadónak és társainak több órát kellett várnia a gép felszállására. Az idegesítő várakozás közben Steiner a késő éjszakai időpontra hivatkozva – viccesen – kaviár felszolgálására kérte a biztonsági embereket, akik ezt felháborodva fogadták. Erre Steiner állítólag útszéli hangnemben gyalázni kezdte őket.

Az esetet megszellőztette a német tömegtájékoztatás, és ennek nyomán az ellenzék Steiner lemondását követelte. Bár Schröder kiállt tanácsadója mellett, a sajtó össztüze meghátrálásra késztette a kancellárt és közeli munkatársát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.