időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A Moody\'s feljebb minősítette Ukrajnát

MTI
2002.01.24. 13:05

Az eddigi, mélyen bóvli kategóriájú C besorolásból a befektetői szinthez közelebbi B sáv aljára emelte az ukrán devizakötvényekre és a bankok betéti osztályzatára vonatkozó felső szuverén besorolási határt a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a makromutatók erőteljes javulása miatt.

A Moody's csütörtöki londoni közleménye szerint az ukrán devizakötvényekre érvényes osztályzati határ az eddigi Caa1-ről két osztattal B2-re, a bankbetéti besorolás felső korlátja ugyancsak Caa1-ről egy fokozattal B3-ra javult. A Moody,s indoklása szerint az utóbbi két évben meredeken javult számos makrogazdasági mutató Ukrajnában: erősen növekszik az export, feszesebbé vált a költségvetési politika, több területen is csökkentek a fizetési hátralékok, és nőnek a devizatartalékok. Az országnak jól jött az orosz gazdaság fellendülése, és a különböző nehézipari szektorokba érkezett orosz befektetések.

Mindez a nyugatról érkező közvetlen befektetésekkel együtt csökkentette az ukrán gazdaság külső sebezhetőségét, és egyben az adósságtörlesztés leállásának esélyét is – áll a hitelminősítő jelentésében. A Moody's megjegyezte, hogy a következő minősítési lépések előtt egyebek mellett figyelni fogja Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „zökkenőmentesnek nem nevezhető” viszonyának alakulását.

Az IMF társintézménye, a Világbank éppen csütörtökön jelentette be, hogy az idén különböző programokra összesen 485 millió dollár hitelt nyújthat Ukrajnának, ha a reformfolyamat folytatódik. Február elején kezdődnek a tárgyalások a kijevi kormánnyal például egy 250 millió dolláros folyósításról; az összeg a második részlete lenne annak a három évre szóló, 750 millió dolláros csomagnak, amely az intézményi reformok felgyorsítását és a szegénység elleni harcot hivatott segíteni.

Ukrajna szuverén devizaadósi besorolása a másik két nagy hitelminősítő listáján már eddig is a B sávban volt: a Fitch B mínusszal, a Standard and Poor,s B-vel tartja nyilván az ukrán hosszú futamú küladósságot (ezek az osztályzatok a Moody,s B3-as, illetve B2-es besorolásának felelnek meg).

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.