időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Atomcsempészek Belorussziában

MTI
2002.01.18. 17:36

Két napon belül másodszor ütött rajta a fehérorosz rendőrség radioaktív anyaggal üzérkedő csempészeken: a minszki rendfenntartók pénteken két férfit vettek őrizetbe, akik négy konténer radioaktív stroncium-90 izotópon próbáltak meg túladni egy nagybani piacon.

A nyomozóhatóság becslése szerint a csempészek a feketepiacon 13 ezer dollárért tudtak volna túladni a négy konténer stroncium-90 izotópon. Feltételezések szerint a radioaktív anyagot egy katonai telepről lopták el a gyanúsítottak.

Az AP jelentése szerint a stronciumcsempészek otthon tárolták a veszélyes anyagot, ezért a minszki hatóságok szakértőket rendeltek ki a helyszínre, hogy kiderítsék: nem szivárgott-e ki a radioaktív anyag a fémtárolókból. A rendőrség által lefoglalt konténerekben mért radioaktív sugárzási érték hatszázszorosa volt a fehérorosz fővárosban mért átlagos értéknek.

A volt szovjet tagköztársaság titkosszolgálata csütörtökön másfél kilogramm dúsított uránt foglalt le, és letartóztatott hat embert, akik külföldi vevőknek 250 ezer dollárért próbálták eladni a radioaktív anyagot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.