időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Az Arab Liga védelmébe veszi Irakot

MTI
2002.01.20. 12:26

Az Arab Liga határozottan elutasít bármiféle katonai fellépést Irak ellen.

Minden arab ország ellenszegülne egy Irak elleni támadásnak, függetlenül attól, milyen ürüggyel indítanák azt – mondta Amr Musza, a szervezet főtitkára, miután szombaton Bagdadban megbeszélést folytatott Szaddám Huszein iraki elnökkel.

Hozzátette: Szaddám Huszein megkérte, hogy tolmácsolja az iraki vezetés álláspontját a mostani helyzetről és a várható fejleményekről Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak és az arab vezetőknek. A kétórás megbeszélésről elégedetten nyilatkozott, nagyon kedvezőnek nevezve az iraki államfővel tartott találkozót.

A terítékre került témákról elmondta, hogy a nemzetközi helyzetről és arab problémákról volt szó, mindenekelőtt a Palesztinában uralkodó állapotokról, valamint a március végére kitűzött arab csúcstalálkozóról, amelyet Bejrútban rendeznek. A Reuters jelentése szerint hozzáfűzte, hogy áttekintették az Irak és Kuvait közötti nézeteltéréseket, és megvitatták, milyen formában foglalkozhatna a két öbölháborús ellenség között kialakult helyzettel a készülő arab csúcstalálkozó.

Nadzsi Szabri al-Haditi iraki külügyminiszter szerint Iraknak az ENSZ Biztonsági Tanácsához fűződő kapcsolatai is szóba kerültek a találkozón.

Az iraki hírügynökség (INA) arról számolt be, hogy Szaddám Huszein az arab világ egysége mellett tett hitet Muszával folytatott megbeszélésén. Az arab egységen belüli bármely törésből csak az arab nemzet ellenségei húznának hasznot – figyelmeztetett az iraki elnök, nyilvánvalóan azokra az egyre szélesebb körben hangoztatott találgatásokra utalva, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni, Egyesült Államok vezette harc következő célpontja Irak lehet. Szaddám Huszein közölte, hogy Irak minden arab szomszédjával meg akarja szilárdítani kapcsolatait. „Minden testvérünkkel együtt akarunk működni, kivétel nélkül, mert egy nemzethez tartozunk, és ennek megfelelően kell cselekednünk. Különben mind elveszünk” – idézte az iraki államfő szavait az INA.

Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes, aki pénteken találkozott Amr Muszával, már előzőleg kijelentette: „Irak kinyilvánította őszinte szándékát az arabok közötti megbékélés és szolidaritás iránt”. Amr Musza az Arab Liga első főtitkára, aki 1990 óta Irakba látogatott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.