időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Az első független lap Afganisztánban

MTI
2002.01.27. 18:25

Az átmeneti afgán kormány vasárnap úgy döntött, hogy visszaállítja a nemzeti zászló 1964-ben, Záhir Sah parlamentáris királyságának létrehozásakor megállapított színeit.

A Hamid Karzai vezette kabuli kormányzat eltörölte az 1990-es években, Burhanuddin Rabbani elnöksége idején bevezetett fehér-fekete-zöld zászlószíneket, melyeket egyébként az ENSZ hivatalosan elfogadott. A tálib hatalom idején, 1996 és 2001 között módosult a nemzeti lobogó külleme, az afgán zászló egyszínűre, fehérre változott, amit azonban a világszervezet nem ismert el. A jelenlegi átmeneti kormány döntése nyomán visszaáll az 1964-es alkotmányban leírt fekete-vörös-zöld zászló – írta az AFP.

Ugyancsak vasárnap az afgán fővárosban bejelentették, hogy utcára dobták Kabul első független újságját, a Kabul Weeklyt. A négy nyelven – angolul, franciául, illetve dari és pastu nyelven – egyelőre tíz oldalon megjelenő újság kiadói azt remélik, hogy az orgánum fontos hírforrás lesz. Mint mondták, a lap sorsán keresztül mérhető lesz az, hogy az átmeneti kormány mennyire támogatja a sajtószabadságot. A Kabul Weekly első formáját 1996-ban tiltotta be az akkori kormány, a mostani új változat felett a Riporterek határok nélkül és az AINA francia nem kormányzati szervezetek bábáskodtak, a finanszírozást – három évre szólóan évi 130 ezer dolláros költségvetéssel – az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete vállalta. Az AP tudósításában megjegyezte, hogy a mindössze 2500-as példányszám, és az Afganisztánban széles körű analfabetizmus okán az újság nem ígérkezik nagy befolyású fórumnak.

Az AFP arról számolt be, hogy vasárnap keresztény istentiszteletet tartották Kabulban – 1993 óta először. A kabuli olasz nagykövetségen szervezett eseményen az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) mintegy hatvan olasz, francia és brit katonája vett részt. Az olasz nagykövetség szóvivője úgy fogalmazott, hogy a mise az olaszok, az ISAF tagjai, valamint a Kabulban élő nemzetközi közösség számára az élet újraindulásának jelképe volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.