időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Fertőzött vaddisznóhús Hajdú-Biharban

MTI
2002.01.23. 19:21

Fonálféreggel fertőzött vaddisznóhúst találtak Hajdú-Bihar megyében, ezért a térségi állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás elrendelte valamennyi vadhúst forgalmazó étterem ellenőrzését – jelentette be Cs. Varga László Hajdú-Bihar megyei főállatorvos.

Az állategészségügyi állomás igazgatója elmondta: szakembereik rutinszerűen és folyamatosan vizsgálják a vadhúsokat, és egy, a közeli napokban lőtt vaddisznóban trichinella spiralist, azaz fonálférget találtak. Ez a parazita ritkán fordul elő, Hajdú-Biharban évek óta nem találkoztak vele a szakemberek. Minden közétkeztetésre szánt és levágott házi sertést is ellenőriznek, de a tulajdonos kérésére a háznál levágott sertéshúst is ellenőrzik. Házi sertésben eddig nem találtak fonálférget.

Vaddisznókban gyakoribb az előfordulása e parazitának, ugyanis a vaddisznó megeszi a már fertőzött rágcsálókat, s ezáltal kerül a szervezetébe a féreg. A fertőzött vaddisznót az állati fehérjefeldolgozó helyi telepén megsemmisítették. Az ÁNTSZ-szel közösen feltérképezték Hajdú-Bihar megyében mely éttermekben főznek vadhúst.

Az élelmiszerellenőrző állomás szakemberei csütörtökön megkezdik az éttermek ellenőrzését, s azokon a helyeken, ahol esetlegesen nem szabályszerűen szerezték be a vadhúst, azt azonnal elkobozzák és gondoskodnak a megsemmisítéséről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.