időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Franciák Románia NATO-tagsága mellett

MTI
2002.01.25. 09:32

Franciaország egyértelműen kiáll amellett, hogy Romániát felvegyék a NATO-ba, de egyelőre nem döntötte el, hogy a szélesebb vagy a szűkebb körű bővítést támogatja – idézte a pénteki román sajtó Alain Richard francia védelmi miniszter szavait.

Richard, aki csütörtökön tárgyalt Bukarestben, azt hangsúlyozta, hogy Franciaország a novemberi NATO-csúcson ragaszkodni fog a bővítés politikai feltételeinek számba vételéhez, s ahhoz, hogy ezek alapján állítsák össze a felvételre kerülő jelöltek névsorát.

Románia számára rendkívül fontos annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a prágai csúcstalálkozón a biztos befutónak tekintett öt országot – a három balti állam mellett Szlovéniát és Szlovákiát -, vagy politikai megfontolások alapján hét országot – az egyéb kritériumok teljesítésében elmaradt Romániát és Bulgáriát is – kérjenek fel csatlakozásra.

A francia védelmi miniszter közölte, hogy ebben a kérdésben Párizs még nem döntött, egyelőre egyeztető tárgyalásokat folytat szövetségeseivel.

Richard kijelentette, hogy miután Romániát az utóbbi időben egyre gyakrabban kérik fel a nemzetközi békefenntartó akciókban való részvételre, ezért hitelesen tud Románia felvétele mellett érvelni. További fontos – politikai – érvként említette azt, hogy a román nép támogatja a NATO-csatlakozást, ami bizonyíték arra, hogy az ország „hű partner lesz”.

A francia miniszter hangsúlyozta, hogy saját országa nevében nyilatkozik, mert a szövetséges tagországok mindegyikének más és más a véleménye.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.