időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Haszonlesők a Himnusz napján

MTI
2002.01.22. 20:28

Az MSZP álláspontja szerint szükség lenne a kulturális alaptörvény átfogó módosítására és a filmtörvény megalkotására. Halász János, a kultusztárca politikai államtitkára felhívta a figyelmet, hogy már több mint fél éve tart az egyeztetés a tervezett filmtörvényről.

A magyar kultúra napján az emberek és a magyar kultúra is méltó ünneplést érdemel, sajnálom, hogy Medgyessy Péter és a szocialisták ezen a napon is haszonlesően viselkedtek – nyilatkozta Halász János, a kultusztárca politikai államtitkára kedden az MTI-nek, reagálva az MSZP aznapi, a párt kulturális koncepcióját ismertető sajtótájékoztatóra.

Az MSZP álláspontja szerint szükség lenne a kulturális alaptörvény átfogó módosítására és a filmtörvény megalkotására. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára az MSZP észrevételei kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a filmes szakma képviselőinek bevonásával – egy elfogadott menetrend szerint – már több mint fél éve tart az egyeztetés a tervezett filmtörvényről. Halász János meggyőződése szerint egy mindenki számára elfogadható és méltányos törvényre van szükség, amit alaposan elő kell készíteni.

Az államtitkár utalt arra, hogy 1994 és 1998 között sem született meg a filmtörvény, s amint látható, ez nem gátolja a filmes szakma működését. Példaként az ez évi filmszemlét említette, kiemelve, hogy legutoljára a ,70-es években szerepelt ennyi új alkotás a megmérettetésen. A kulturális alapintézmények kapcsán Halász János emlékeztetett arra, hogy 1996-ban 20 százalék fölött volt az infláció, s a rákövetkező évben is nagyon magas volt, a kulturális alapintézmények alig kaptak valódi támogatást, illetve a mértéke akkor évről évre csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.