időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Hét nap krónikája

Munkatársainktól
2002.01.31. 23:01

Népszerűségi listák
Mádl Ferenc és Dávid Ibolya vezeti a Tárki rokonszenvindexét 66 százalékkal. A harmadik helyen a külügyminiszter, Martonyi János áll 58 százalékkal. Orbán Viktor és Medgyessy Péter között egyszázaléknyi különbség van, ôk az ötödik és a hatodik helyen állnak 54 és 53 százalékkal. A sort Torgyán József zárja 11 százalékkal. A Szonda-Ipsosnál ugyanakkor továbbra is az MDF elnöke áll az élen, a sereghajtó itt is Torgyán József.

A gazdasági növekedés a cél
A Fidesz és az MDF ismertette közös választási programjuk fô gazdasági céljait. Legfontosabb a dinamikus gazdasági növekedés fenntartása, az infláció méséklése két-három százalékra és a reálkeresetek emelése, valamint a teljes foglalkoztatottság, ami 2,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát jelent. El kell érni, hogy a következô kormányzati ciklusban a kamatszint az európai átlagnak megfelelô öt-hat százalékra csökkenjen, Magyarország így csatlakozhat az euróövezethez. Cél továbbá a családi adókedvezmények körének bôvítése és az áfaterhek csökkentése. Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a Széchenyi terv hatásai már a következô négy évben megmutatkoznak.

Távlatos ökostratégia
Még nem volt Magyarországon a jelenlegi hulladékgazdálkodási programhoz mérhetô – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter egy csongrádi lakossági fórumon. Turi-Kovács Béla elmondta: a program a kormány céltudatos és tervszerű környezetvédelmi politikájának része. Bár van elmaradás a hulladékgazdálkodási program végrehajtásában, 2008-ig a Brüsszelnek és az ország lakosságának tett ígéretek teljesülhetnek. Közölte: a megépült korszerű regionális hulladéklerakók csaknem kétmillió, az ezután elkészülôk további 3,8 millió lakost szolgálnak ki.

Az MSZP kongresszusa
A hét végén az MSZP kongresszusán a pártelnökség és az országos választmány közös javaslata alapján a küldöttek változtatás nélkül elfogadták a párt országos listáját: ennek élén Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes és Horn Gyula volt kormányfô követi. A küldöttek apróbb, a lényeget nem érintô változtatásokkal elfogadták az MSZP választási programját is.

íby Hajas SZDSZ-kampányötlet
A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) „az egyenes beszédet és a beszédes képeket” állítja technikai elemként választási kampánya középpontjába. Bemutatták az SZDSZ új plakátját: a szkinhedekre utalva az egy garantált hajhullást ígérô „sampont” népszerűsít Orbán Viktor és Csurka István arcképével. Kuncze Gábor a kampánynyitón „stop!” feliratú táblával jelent meg, rajta a „lop” szó és az áprilisi választások dátuma.

Elutasító végzés
Elutasította a Fôvárosi Munkaügyi Bíróság a Metes György vezette Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) beadványát, és jóváhagyta a HungaroControlnak (HC) a légiforgalmi irányításban dolgozók számára meghirdetett munkabeszüntetés idejére hozott intézkedéseit. A bírósági végzés kimondta: a HC jogszerűen járt el, amikor a repülésbiztonság szempontjait figyelembe véve egyértelműen szabályozta a munkavégzés körülményeinek zavartalan ellátását.

Hullámverés biztosítóéknál
A napokban az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. bejelentette, hogy árvízveszély miatt a Tisza menti településeken felmondja a vályogházakra kötött biztosításokat. Helyettük más típusú biztosításokat kínál, de ezekben már nem szerepel az árvíz mint kockázati tényezô. Vízügyi szempontból indokolatlan, hogy a biztosítók felmondják a Tisza menti települések vályogházainak biztosítását, hiszen az utóbbi évek nagyarányú töltésépítéseivel és -megerôsítéseivel a kockázat jelentôsen csökkent – jelentette ki Manninger Jenô, a szaktárca politikai államtitkára. A veszélyeztetett házak biztosítását az OTP Garancia átvállalja, ehhez azonban a pórul járt ügyfeleknek jelentkezniük kell, mert adataik nem adhatók ki beleegyezésük nélkül.

Sportcsarnokavatás Szegeden
Szegeden a minap átadták a 670 millió forintból felújított sportcsarnokot. A most már 3100 nézô befogadására alkalmas létesítmény felavatásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is. A tárcavezetô az ünnepségen kiemelte: ha beteljesül a közös nagy álom, s 2012-ben hazánk rendezhet nyári olimpiát, Szeged is házigazdája lehet több versenyszámnak. A kormányfô avatóbeszédében a sport fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a jelenlegi kormánynak szívügye, hogy szerte az országban minél több sportlétesítmény épüljön.
Megtalálták a búvárt
Kedden a kora délutáni órákban a körülményekhez képest jó állapotban megtalálták a mentôegységek azt a búvárt, aki szombaton tűnt el az aggteleki barlangrendszerben. Miután a 26 éves fiatalember megpillantotta a levitt lámpa fényét, sikerült azonosítani a járatot, amely foglyul ejtette, így egy másik búvár át tudott jutni hozzá. A kutatásban a magyarországi barlangi mentôk mellett külföldi csapatok is részt vettek. A mentés szombat óta szakadatlanul folyt.

Nem zúdulnak Európára
Ion Iliescu román államfô úgy véli, Magyarországon a választási kampány részét képezik azok a vélemények, amelyek a romániai munkavállalók tömeges megjelenése miatti félelmeknek adnak hangot. A magyar kormány válasza világos volt. Annyian vállalhatnak majd munkát Romániából, ahány szabad munkahely marad. Nem alkalmazhatnak több jelentkezôt, mint ahány magyarországi munkahely betöltetlen. Iliescu megjegyezte, a román állampolgárok milliói nem fogják elárasztani Európát azzal a szándékkal, hogy elvegyék a munkát az osztrákok, a németek és más országok lakosai elôl.

Tízezer kérôlap a Vajdaságban
A jugoszláv és a szerbiai hatóságok továbbra sem gördítenek semmilyen akadályt a kedvezménytörvény végrehajtása elé. Csaknem tízezer kérelmet töltöttek ki az elmúlt három hét alatt a Vajdaságban a magyarigazolványok igénylésére, s a működô öt információs iroda folyamatosan továbbítja a kérôlapokat a szabadkai fôkonzulátusra. Egy héten belül megnyílik a hatodik iroda is.

Dzurinda áldása az egyezségre
Napokon belül aláírható a szomszédos országokban élô magyarokról szóló törvény végrehajtásának feltételeit szabályozó szlovák–magyar közös nyilatkozat. A dokumentum tartalmazza Szlovákia elvi álláspontját, mely szerint az állami szuverenitás sérthetetlen, és a vitatott jogszabály Magyarország területén kívül érvényesíthetô kedvezményeket csak az érintett országgal egyetértésben tartalmazhat. A konkrét vitás kérdések továbbra is nyitottak, többek közt a Szlovákia területén magyar iskolába járó gyermekek családjainak támogatása is.
Bôvülés küszöbén a NATO
Öt új tagország felvételére készül a NATO. A 19 tagország többsége azt szeretné, ha a szövetség novemberi prágai csúcstalálkozóján döntés születne három balti állam, valamint Szlovákia és Szlovénia felvételérôl. Oroszország reagálásától tartva a NATO eredetileg csak Szlovákia és Szlovénia felvételét fontolgatta. Washington azonban, részint a balti országokat támogató erôs érdekcsoportok nyomására, részint a tavaly szeptemberi terrortámadások hatására módosította álláspontját. Ha Franciaország, Törökország és néhány más tagállam keresztül tudja vinni akaratát, a bôvítés Romániára és Bulgáriára is kiterjedhet.

Öngyilkos merénylet
Öngyilkos merényletet követtek el a hét végén Jeruzsálemben. A városközpontban a robbanás következtében a merénylôn kívül két izraeli katona, valamint egy közelben tartózkodó járókelô vesztette életét, legalább száz ember megsebesült. A merényletet annak a pizzériának a közelében követték el, ahol tavaly augusztus 9-én egy öngyilkos palesztin terrorista önmagát felrobbantva 16 embert ölt meg. Ariel Saron izraeli kormányfô személyesen Jasszer Arafat palesztin vezetôt tette felelôssé a merényletért.

Lezuhant egy orosz helikopter
Tizennégy személy, köztük két belügyi tábornok vesztette életét Csecsenföldön, amikor csecsen támadás következtében lezuhant egy orosz MI–8-as helikopter. Csecsenföldön tavaly augusztusban történt a mostanival szinte teljesen egyforma szerencsétlenség. Csecsen felkelôk azt állítják, egy orosz gyártmányú föld–levegô rakétával pusztították el a járművet.

Újabb brit vasutassztrájk
A legnagyobb brit közlekedési szakszervezetnek, az RMT-nek a délnyugati vasúttársaságnál dolgozó tagjai újabb, már a harmadik, béremelést követelô sztrájkba kezdtek a hét elején. A társaság napi ezerhétszáz járatából több mint ezret törölni kényszerült az SWT vezetése. A kiesôk közül hatszázat úgy próbálnak pótolni, hogy a sztrájkoló vasutasokat középszintű vezetôkkel pótolják, a többi vonalon autóbuszokat állítottak forgalomba. A pótvasutas vezetôk beállítása felháborította a szakszervezetet, az RMT vezetôi azzal vádolták meg a vasúttársaság vezetését, hogy az intézkedés veszélyezteti az utasok biztonságát.
Könnyítés vállalkozóknak
Egyéni vállalkozók is pályázhatnak arra a tizenötmilliárd forintra, amelyet a minimálbér-emelés kompenzálására különített el a Gazdasági Minisztérium. A tárca kifizeti a pályázók megnövekedett járulék-, illetve munkaköltségeinek egy részét. Számítások szerint 880 ezer embert, vagyis minden harmadik alkalmazottat érint a minimálbér ötvenezer forintra emelése. Közülük 220 ezren a költségvetési szférában dolgoznak, nekik ilyenfajta állami segítség nem jár.

Kaphatók üdülési csekkek
Február 4-tôl kaphatók azok a nyomtatványok, amelyeken üdülési csekkeket igényelhetnek a gyermekes családok, a fogyatékosok és az idôsek. A szociális tárca négyszázmillió forintot szán a rászorulók nyaraltatására. A támogatásokat odaítélô civil és érdekvédelmi szervezetek képviselôibôl álló bizottságok elôször március elején bírálják el az igényléseket, s kéthetente üléseznek.

Kétszáz fölött a benzin
A Mol Rt. 2002. január 30-tól literenként négy forinttal emelte a motorbenzin fogyasztói árát. A 95-ös ólmozatlan benzin literje 203,50 forintba kerül, a gázolaj és az autógáz ára azonban nem változik. A nemzeti olajtársaság indoklása szerint az elmúlt hetek során a motorbenzin jegyzésára folyamatosan emelkedett. A tartósodó irányvétel nyomán a Mol Rt. a piacilag indokolttá vált árkiigazítást hajtotta végre. A tarifa módosulásában kismértékben a forint amerikai dollárhoz viszonyított gyengülése is szerepet játszott.

Drágul a kenyér
Február 4-tôl megkezdôdik a kenyér drágulása a nagy élelmiszerláncokban. Az áremelés mértéke 10-12 százalékos lesz: a sütôipari üzemeknél 124–132 forint között alakul majd egy kiló fehér kenyér nettó átadási ára, az üzletekben 165–170 forintos fogyasztói árak alakulnak ki. Az árnövelést elsôsorban a tavalyi energiadrágulás és a 2002-ben bevezetett ötvenezer forintos minimálbér indokolja.

Korlátozott telefondíj-növelés
A napokban kihirdetett kormányrendelet alapján összességében csak négy százalékkal emelkedhet az év végéig a telefonálás költsége. Az új, kevésbé kötött árszabályozás egyébként sem teszi lehetôvé az árak ellenôrizetlen változtatását. Ez azt jelenti, hogy az átlagos Matáv-elôfizetônek év végén nettó 164 forinttal kell többet fizetnie a havi elôfizetésért.

Fürdôk felújítás alatt
Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye termálfürdôiben 7,48 milliárd forint értékű felújítás, korszerűsítés, illetve zöldmezôs beruházás kezdôdik el és zárulhat le még az idén. Országosan eddig összesen több mint húszmilliárd forintnyi vissza nem térítendô támogatást kapott termál- és gyógyfürdôk fejlesztésére 41 pályázó. Baranyó Géza, a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság alelnöke elmondta: a fejlesztéseket a Széchenyi terv termál- és gyógyturizmus alprogramja alapozta meg, huzamosan fellendülhet a térségben a vendégforgalom.

Hôforrás Siófok közelében
A Siófok közeli Nagyberényben, az 1988-ban fúrt Veronika-kút mellett 51 (a fúrófejnél 57) Celsius-fokos vízre leltek a kútfúrással megbízott ceglédi hévízkutatók kilencven méter mélyen, hozama percenként 750 liter. Eszerint beválhat a siófokiak vízhozamterve, és a termálturizmust tervezô dél-balatoni üdülôhelyek is számolhatnak majd a nagyberényi termálvízzel. Gyógyhatását is igazolták a kutak fúrására eddig 49 millió forintot fordító siófoki önkormányzat vizsgálatai.

Biztosítás a légiirányításra
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat tárgyalásos gyorsított közbeszerzési eljárást hirdetett meg a légiforgalmi irányítás felelôsség- és vagyonbiztosítási szerzôdéseinek megkötésére. Az ajánlatkérô az eljárásra már kiválasztotta a Generali–Providencia Biztosító Rt.-t és az Allianz Hungária Biztosító Rt.-t. A gyorsított eljárást az indokolta, hogy a HungaroControl jogelôdjének, az
LRI-nek a biztosítási fedezetei 2002. mácius 31-én lejárnak.

Segély afgán árváknak
Az afganiszáni háború miatt árván maradt gyerekek megsegítéséért a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat közel százmillió forint értékben oszt ki babakelengyét, higiéniai csomagokat, gyermekruhákat a Mazar-i-Sharif környékén élô ötezer menekültnek. A szeretetszolgálat iskolai készletekkel is támogatja az afgán menekült gyerekek iskolázásának újrakezdését.

Végbúcsú a guldentôl
Hollandiában hétfôtôl az európai közös pénz, az euró az egyedüli érvényes fizetôeszköz. Az eurózóna országai közül elsôként a Holland Királyság vett búcsút a nemzeti valutától. A tagországok nem egyszerre állnak át: Hollandia után Írország következik február 9-tôl, Franciaországban pedig február 17-tôl kizárólagos fizetôeszköz az euró. Hollandiában a vártnál gördülékenyebben sikerült a pénzcsere, a 776 éves gulden trónfosztása. Volt elég váltópénz, nem támadtak meg pénzszállítmányokat és az idôsebbek sem tévesztik össze a pénzérméket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.