időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Január 21.: Magyar politikai élet (1)

MTI
2002.01.21. 14:07

A <b>szakszervezetekkel</b> tárgyalt a szocialisták miniszterelnöke &#8211; <b>Lemondott</b> egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő &#8211; <b>Eredménytelen</b> volt a rönöki kisebbségi választás &#8211; <b>Mérőszalagot</b> kapott a miniszterelnök a Fiatal Baloldaltól

Együttműködési nyilatkozatot írt alá 35 szakszervezeti vezetővel Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt Budapesten.
Az aláíró felek kilenc pontban összegezték azokat a feladatokat, amelyek megoldásában együttműködnek. Ezek szerint helyreállítják az európai normáknak megfelelő társadalmi párbeszéd intézményét, és alkotmányos, jogi garanciák fogják biztosítani a munkavállalók érdekeit.
Együttműködnek 300-400 ezer új munkahely megteremtésében, a bérek európai felzárkóztatásában, valamint a közalkalmazotti bértábla korrekciójában és a kötelező heti munkaidő 38 órára való csökkentésében.
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje vállalja: a nyilatkozat pontjait a szocialisták választási győzelme esetén az új kabinet kormányprogrammá emeli, s a munkavállalók érdekében újratárgyalja a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar–román egyetértési nyilatkozatot.

Lemondott SZDSZ-tagságáról Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott, január 18-i keltezésű közleményben Vezér Mihály úgy fogalmaz: a közelgő választások kapcsán sajnálattal tapasztalja a politikai közélet hangnemének eldurvulását, amely mindinkább fokozza az emberek megosztottságát.
„Szilárd meggyőződésem, hogy ehhez a folyamathoz nekem a város vezetőjeként nem szabad hozzájárulnom. Ezzel szemben a közösségi célok érdekében a lakossági összefogást kell erősítenem, minden pártpolitikai elkötelezettségtől mentesen” – írja a közleményben.
Hozzáteszi: úgy érzi, hogy a kialakult helyzetben csak valamennyi párttól egyenlő távolságot tartva tudja vállalni ezt az eddig is vallott elvét.

Lemondott a Magyar Demokrata Fórumban viselt tisztségeiről, felfüggesztette párttagságát és a Centrum pártban politizál tovább Petróczki Ferenc, Nyírbátor polgármestere – erről maga az önkormányzati vezető tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
Petróczki Ferenc lemondását azzal indokolta, hogy ma már nem találja az MDF-ben azt az eszmeiséget, amely alapján az 1980-as évek végén a párthoz csatlakozott.
Petróczki Ferenc az MDF országos elnökségének és választmányának egyaránt tagja volt, regionális pártelnökként tevékenykedett Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint tagja volt a szabolcsi választmánynak, s egykor elnöke is volt a Szabolcs megyei szervezetnek.

Ismét eredménytelen volt vasárnap a cigány kisebbségi önkormányzati választás a Vas megyei Rönökön, nem sikerül megválasztani a hiányzó tagot – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Simon Lászlóné körjegyző.
A kisebbségi önkormányzat a 440 lakosú községben jelenleg csak két taggal működik, a lemondott képviselő helyett kellet volna másikat választani.
- Több mint egy éve azért eredménytelenek Rönökön a cigány kisebbségi választások, mert egyetlen alkalommal sem volt meg a törvényben előírt ötven érvényesen leadott szavazat - mondta el a jegyző. A községben vasárnap ebben a ciklusban már negyedszer voksoltak a kisebbségi önkormányzat hiányzó tagjára, ám most is csak 27-en járultak az urnához, egy szavazat ezek közül is érvénytelen volt.

Ismét mérőszalagot küld a Fiatal Baloldal (FIB) Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelezze álláspontját: már csak 75 nap, és kormányváltás lesz. Erről Tóbiás József, a FIB elnöke, az MSZP elnökségi tagja beszélt hétfőn a budapesti Moszkva téren rendezett demonstráción, amelynek témája a magyar–román egyetértési nyilatkozat hatása volt. Szocialista politikusok és szimpatizánsok tavaly december 28-án, a választások előtt száz nappal már szerveztek hasonló akciót.
A hétfői megmozduláson Tóbiás József közölte: az „Orbán–Nastase-paktum” szembeállítja a magyarországi fiatal munkavállalókat a határon túli magyarokkal. – A kormány nem veszi figyelembe, hogy Magyarországon a fiatalok 14 százaléka pályakezdő munkanélküli, és ez az arány húszszázalékos azokon a keleti területeken, ahol a kedvezménytörvény érvényesülni fog – hangsúlyozta a Fiatal Baloldal elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.