Magyar koncesszió a fiumei kikötőben?

MTI
2002. 01. 18. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírek szerint Orbán Viktor január 25-i zágrábi hivatalos látogatása idején megállapodást írnak alá egy gabonasiló közös építéséről a fiumei (Rijeka) kikötőben 12 évi magyar koncesszióval, azzal a lehetőséggel, hogy az további 20 évvel meghosszabbítható lesz.

A Ganz Port magyar konzorcium keretében 51 százalékos magyar és 49 százalékos horvát részvétellel alakult Ganz Port Rijeka magyar-horvát vegyesvállalat a befektető. Szó van még három daru és egy siló felújításáról. A már két éve tartó tárgyalásokat hátráltatta, hogy a horvát fél a 12 éves koncesszió híve, magyar részről pedig azt tartják, hogy az üzletkötés csak 32 évi hasznosítási lehetőséggel járhat haszonnal.

A Vecernji list című zágrábi újság csütörtökön Magyar kikötő lesz Fiume Rijeka címmel úgy kommentálta a fejlesztést, hogy „a kikötő 51 százaléka magyar koncesszióba kerül”. Magyar részről már megvan a döntés, várják a horvát kormány beleegyezését és Orbán Viktor e hó 25-i zágrábi hivatalos látogatásán aláírják az erről szóló megállapodást – írta a lap. Budapesti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy múlt pénteken Budapesten emlékiratot írtak alá a fiumei kikötő egy részének a magánosításáról, hétfőn pedig Fiumében folytak záró tárgyalások a szerződésről, amelyet az Orbán-látogatás idején aláírnak.

Az újság szerint a magyar fél 28 millió dollárt fektet be és a pénzt az Exim Bank Budapest biztosítja. Két éve folytak már a tárgyalások erről a privatizációs üzletről. Budapest szerint politikai jóakaratban sohasem volt hiány, de nehéz volt kideríteni, hogy a horvátoknál kivel kell tárgyalni. A lépten-nyomon felmerült akadályokból arra lehetett következtetni, hogy Horvátország nem hajlandó külföldi kézbe adni a fiumei kikötőt – írta a Vecernji list.

Sült Tibor, a zágrábi magyar kereskedelmi kirendeltség vezetője a horvát újság előadásáról megjegyezte: egy siló a kikötőben annyi, mint egy gomb a kabáton, és a valós helyzet az, hogy a lap egy egész kabátot varrt a gombhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.