időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nő az áldozatok száma Kolumbiában

MTI
2002.01.20. 09:47

Egy nappal a béketárgyalások előmozdítására adott határidő lejárta előtt nem jeleztek érdemi előrehaladást Kolumbiában a tárgyaló felek, miközben a kormány azzal vádolta az asztal másik oldalán ülő szélsőbaloldali fegyveres szervezetet, hogy tagjai a nap folyamán 15 katonát öltek meg.

A dél-amerikai országban 38 éves polgárháború végére lehetne pontot tenni a békemegállapodással, de a tárgyalások néhány hete teljesen elakadtak. A kormány akkor azzal fenyegette meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetet, hogy kiűzi arról a – mindeddig fegyvermentes – területről, amely fölött az elmúlt három évben a FARC rendelkezett. Eredményes nemzetközi közvetítés nyomán Andrés Pastrana államfő helyi idő szerint vasárnap éjfélig – közép-európai idő szerint hétfő reggelig – meghosszabbította korábbi ultimátumát, de értésre adta, hogy a kormányerők akcióba kezdenek, ha addig nem állapodnak meg legalább a tárgyalások pontos menetében.

A tárgyalások nemzetközi közvetítés mellett folynak tovább, de szombaton a küldöttek anélkül álltak fel az asztaltól, hogy lényegi haladásról számolhattak volna be – jelentik a hírügynökségek.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ismét több összecsapás volt az országban a kormány és a FARC fegyveresei között. Calí közelében a hadsereg állítása szerint 15 kormánykatonát öltek meg a gerillák egy harci műveletben, és 14 támadó is elesett. Az elmúlt héten a kormányvádak szerint több mint negyven ember esett áldozatul a harcoknak, köztük több rendőr és egy pap is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.