időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Orbán Horvátországba utazott

MTI
2002.01.25. 08:43

Orbán Viktor kormányfő pénteken kétnapos hivatalos látogatásra Horvátországba utazott. Zágrábi tárgyalásait követően a miniszterelnök szombaton átadja az eszéki magyar főkonzulátust, majd részt vesz a délszláv háború során megsérült, azóta újjáépített kórógyi templom ünnepélyes felszentelésén.

Útjára elkíséri felesége, Lévai Anikó, Pálinkás József oktatási miniszter, Boros Imre, a PHARE-program kormányzati koordinációját ellátó tárca nélküli miniszter, Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, Borókai Gábor kormányszóvivő, valamint Szemerkényi Réka, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.A delegációhoz szombaton Eszéken csatlakozik Németh Zsolt, a külügyi tárca politikai államtitkára.

Orbán Viktor pénteken tárgyal meghívójával, Ivica Racan miniszterelnökkel, fogadja Stipe Mesic köztársasági elnök, valamint találkozik Zlatko Tomcic parlamenti elnökkel.

A magyar és a horvát miniszterelnök Zágrábban aláírja a kormányközi együttműködési vegyesbizottság létrehozásával kapcsolatos jegyzőkönyvet, és a kormányfők jelenlétében további két megállapodást írnak alá. Az egyik a tudományos és technikai együttműködésről szól, a másik pedig a fiumei kikötő magyar befektetéséről szóló koncessziós szerződés. Orbán Viktor este részt vesz Márton László szobrászművész kiállításának megnyitóján.

A miniszterelnök szombaton ünnepélyesen átadja az eszéki magyar főkonzulátust, találkozik a horvátországi magyarok képviselőivel, magyarigazolványokat ad át és megtekinti a helyi oktatási és kulturális központban kialakított ajánló irodát. Ezt követően Kórógyon beszédet mond az újjáépített református templom ünnepélyes felszentelésén.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.