időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Sikeres amerikai rakétakísérlet

MTI
2002.01.26. 11:30

A kísérlet a George Bush amerikai elnök által erősen támogatott rakétavédelmi rendszer fejlesztésének egyik mozzanata volt. A Pentagon szóvivője, Mike Halbig beszámolója szerint e kísérletben elsősorban a hajóra telepített célravezető rendszer működését vizsgálták - idézte az EFE hírügynökség.

Sikeres rakétaelhárító kísérletet hajtottak végre az amerikai védelmi erők szombatra virradóra: az elhárító rendszer hajóról indított rakétája felismerte és megsemmisítette a célpontul kijelölt „támadó rakétát”. A Hawaii-szigetekről hajnali 3.00 órakor indított „támadó rakétát” a Csendes-óceánon szolgálatot teljesítő Lake Erie hadihajó fedélzetéről indított elhárító rakéta 8 perccel később felismerte, és további 10 perc elteltével megsemmisítette. A kísérlet a George Bush amerikai elnök által erősen támogatott rakétavédelmi rendszer fejlesztésének egyik mozzanata volt. A Pentagon szóvivője, Mike Halbig beszámolója szerint e kísérletben elsősorban a hajóra telepített célravezető rendszer működését vizsgálták – idézte az EFE hírügynökség.

Kína és Oroszország többször élesen bírálta az amerikai kormány rakétavédelmi rendszer kiépítésére irányuló erőfeszítését, mert e rendszer, álláspontjuk szerint megsérti a ballisztikus rakétákra vonatkozó, 1972-ben aláírt úgynevezett ABM-szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.