időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Silány minőségű víz Szerbiában

MTI
2002.01.20. 13:48

Szerbiában a lakosság 48 százaléka olyan ivóvizet iszik, amelyet csak nagyritkán vagy egyáltalán nem vizsgálnak a vízminőség ellenőrzéséért felelős intézmények.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap összeállításából kiderül, hogy Szerbiában az ivóvízrendszer 40-50 százalékban évek óta sem mikrobiológiai, sem fizikai vagy vegyi szempontból nem felel meg az előírásoknak. Jelenleg is számos településen olyan kutakból használnak vizet, amelyek mérgező anyagot tartalmazó gödrök mellett vannak.

A Batut szerbiai egészségvédelmi intézet szerint a szerbiai ivóvízrendszerbe sokszor rendkívül veszélyes baktériumok kerülnek. A városokban viszonylag rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, de a lakosság 48 százaléka olyan településeken él, ahol csak nagyritkán vagy egyáltalán nem hajtanak végre ilyen vizsgálatot. Ez jórészt amiatt van, hogy a víz ellenőrzését végző intézeteknek nincs hozzá megfelelő felszerelése vagy pénze.

Dragana Jovanovic, az intézet szakembere szerint a rossz minőségű víz használata hosszú távon sokféle veszélyes betegségnek lehet az okozója. Szerbiában évente húsz járvány üti fel a fejét a szennyezett víz miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.