időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Vonza András évértékelése

MTI
2002.01.23. 15:54

Az egyes térségeket sújtott aszály és árvíz ellenére tavaly eredményes évet zárt a mezőgazdaság – jelentette ki évértékelő sajtótájékoztatóján Vonza András. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: az Agrárgazdasági Kutatóintézet előzetes adatai szerint a mezőgazdaság folyó áron számított termelési értéke meghaladta az 1.300 milliárd forintot, ami a 2000 évihez képest 180 milliárd forintos növekedést mutat.

A magyar élelmiszergazdaság exportjának értéke 2001-ben közel 2,8 milliárd euró volt, ami a megelőző esztendőhöz képest 14 százalékkal több. Ezzel szemben az import mindössze 11 százalékkal emelkedett, és csak némileg haladta meg az 1,2 milliárd eurós értéket. A magyar élelmiszergazdaság továbbra is az egyetlen olyan termelő ágazat, amely képes hosszútávon pozitív külkereskedelmi egyenleget elérni.

A miniszter hangsúlyozta: „a számadatok cáfolják politikai ellenfeleink azon állításait, miszerint a polgári kormányzás idején soha nem látott mélypontra került a magyar mezőgazdaság, ami állítólag a mezőgazdasági beruházások csökkenésében is megmutatkozik.” Leszögezte: a vádakkal ellenkező, kedvező folyamat indult el.

Az épület-beruházáshoz, gépvásárláshoz, ültetvénytelepítéshez nyújtott állami támogatásokkal – kalkulált adatok alapján – 150 milliárd forint körüli beruházás valósult meg az ágazatban. – Ez az összeg közel 55 milliárd forinttal több, mint 2000-ben, és csaknem 90 milliárd forinttal haladja meg az 1997-es beruházási értéket – mondta. A költség-, az ár- és a jövedelemviszonyok alakulására vonatkozó számok is azt jelzik, hogy a mezőgazdák többsége a korábbiaknál jobb évet zárt tavaly.

Az előzetes adatok szerint a mezőgazdasági termelői árak 2000-ben 8 százalékkal haladták meg az előző évi szintet, ami elsősorban az állattenyésztési ágazatok esetében érzékelhető felvásárlási áremelkedésnek köszönhető. A mezőgazdaságban felhasznált ipari eredetű anyagok – műtrágyák, növényvédőszerek, üzem- és kenőanyagok – ára mindössze 5 százalék körüli mértékben növekedett, ami azt jelenti, hogy 2001-ben, csakúgy, mint a megelőző évben zárult az agrárolló.

A mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások összege – 2000 évi 137,6 milliárd forinttal szemben – tavaly 195,8 milliárd forint volt; ebből több mint 86,5 milliárdot tett ki a termelést segítő, költségcsökkentő támogatás. A 2000. évi általános mezőgazdasági összeírás adatai azt mutatják, hogy az ország 3.157 településén a népesség több mint egyötöde – kétmillió ember – végez az egyéni gazdaságokhoz kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységet.

A családi gazdaságok megerősítését számos intézkedés segíti. Az állami támogatással egybekötött, kedvezményes hitelhez jutásnál tapasztalt szektorális aránytalanságok megszüntetésére a közelmúltban egy kormánydöntés született. Ennek értelmében a 300 hektár alatti területen gazdálkodó családi gazdaságok, illetve mezőgazdasági kis- és középüzemek állami garanciával, kamattámogatással, alacsony kamatok mellett, könnyített hitel-elbírálási rendszerben juthatnak banki kölcsönhöz – mondta Vonza András.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.