időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Brit útlevél a \'zsidó\' Hitlernek

MTI
2002.02.08. 07:03

A brit titkosszolgálat a II. világháború idején hamis útlevelet gyártott Adolf Hitlernek - mint zsidónak. A dokumentumban, amely a titkosszolgálat archívumának csaknem hetven év után nyilvánosságra hozott részlegében találtak, az első belső oldalon nagy vörös J betű jelzi a tulajdonos származását (Jude), hamis pecsét kíséretében. <br/>

Azt is megtudhatjuk belőle, hogy a „palesztinai kormány” állította ki 1941. július 19-én és hogy viselője „állandó tartózkodási engedélyt kap Palesztinában, emigránsként”.

Száma 25840, benne Hitler hiteles fényképe és aláírása, amelynek dátuma 1941. április 30-a, és a bécsi rendőrfőnök láttamozta. Egyezik a születési hely és dátum, (Braunau am Inn, Ausztria, 1889. április 20.), és a lakhely is (Berlin). Foglalkozásnak „festőt” tüntettek fel. Egyetlen különös ismertetőjelet jelöltek meg, a híres-hírhedt kefebajuszt.

Sajnos nem derül ki az útlevélből, hogy pontosan mikor és milyen célból gyártották annak idején. Így csak feltételezésekre lehet hagyatkozni. Lehet, hogy csupán azért készítették el, hogy megmutassák: milyen kifinomult szintre jutott az útlevél-hamisítás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.