időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A sajtó elé kerül a Watergate-ügy

MTI
2002.06.13. 17:52

Washingtonban a sajtó képviselőinek bemutatták a Watergate-ügy leleplezésekor, harminc évvel ezelőtt letartóztatott álbetörőktől lefoglalt bűnjeleket.

A Demokrata Párt irodáiban lehallgató készülékekkel ügyködő „betörök” gumikesztyűjét, csavarhúzókat, magukat a mikrofonokat fotózhatták, filmezhették az évforduló alkalmából rendezett bemutatón, de mindenekelőtt azt a noteszt, amelynek címjegyzékében Richard Nixon akkori elnök egyik tanácsadója, Howard Hunt telefonszámára bukkantak a nyomozók. Az első látásra „harmadrendű betörésnek” tűnő ügy ezzel az elemmel vált annak idején államüggyé, olyanná, amely Nixont két év múltán lemondásra kényszerítette.

Ezeket a tárgyakat 1977-ben helyezték el az országos bűnjeltárban, ahol csak kutatási engedéllyel tekinthetik meg őket a Watergate-botrány feldolgozásával foglalatoskodó tudósok. Mostani nyilvános szerepeltetésüket az amerikai politikatörténet gyászos eseményének harmincadik évfordulója alkalmából határozták el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.