Eleonóra 2024. február 21.
logo

Nastase szerint az EU halogatja a döntést

MTI
2002.06.14. 17:13

Adrian Nastase román miniszterelnök szerint olyan kísérletek tapasztalhatók, hogy az Európai Unió koppenhágai csúcsértekezletének napirendjéről lekerüljön annak megállapítása, hogy mi lesz a végső határidő Románia és Bulgária csatlakozására.

A kormányfő erről pénteken, a megyei prefektusokkal tartott szokásos heti videokonferenciáján beszélt. Nastase hangsúlyozta: Romániának most azért kell küzdenie, hogy a koppenhágai csúcson világosan határozzák meg az ország felvételének időpontját. A miniszterelnök szerint a román csatlakozás szempontjából nagyon fontos lesz, miként zárulnak le a csatlakozási tárgyalások a bővítés következő körére esélyes tíz tagországgal, illetve miként határozzák meg a lemaradt két ország – Románia és Bulgária – felvételi folyamatának menetrendjét és céljait.

Adrian Nastase leszögezte, hogy a román kormány álláspontja szerint Románia felvétele 2007 elején megvalósulhatna. A román miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy 2004 után az Európai Uniónak már 25 tagja lesz, így sokkal összetettebbek lesznek a tagállamok érdekei. Úgy vélte, ha most nem sikerül a további bővítési folyamatot eljárási és szervezeti szempontból meghatározni, akkor Bukarestnek sokkal több nehézséggel kell majd szembenéznie mind a tárgyalások, mind a felvételt szentesítő ratifikálási eljárások során.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.