időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Osztrák reakció a cseh eredményekre

MTI
2002.06.15. 19:39

A csehországi parlamenti választásokkal kapcsolatban Alfred Gusenbauer, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szombaton Klagenfurtban kijelentette: a cseh nép a szociális egyensúlyra szavazott, és elutasította a populista Václav Klaust.

Gusenbauer – akárcsak Heinz Fischer, az osztrák parlament elnöke és egyben az SPÖ és az Európai Szociáldemokrata Párt alelnöke – gratulált Vladimir Spidlának és pártjának.

Az SPÖ elnöke rámutatott: a csehországi eredmény Lengyelország és Magyarország után azt is megmutatta, hogy Kelet-Európában másként járnak az órák, mint a kontinens nyugati részén, s ez bátorító jel.

Szavai szerint „Václav Klaus a jelzők nélküli piacgazdaság szószólója, s – akárcsak Orbán Viktor Magyarországon – ő is azt hitte, hogy populizmussal megnyerheti a választásokat. Mindketten azonban csalódtak. A cseh választók Spidla észszerű és polémiától mentes politikáját díjazták” – mondta Gusenbauer még az előzetes végeredmény kihirdetése előtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.