időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Sikeres amerikai rakétakísérlet

MTI
2002.06.14. 05:48

A Pentagon bejelentette, hogy újabb rakétaelfogó kísérletet hajtott végre csütörtökön a tervezett rakétavédelmi rakétarendszer kiépítése jegyében.

A kísérlet – néhány korábbitól eltérően – ezúttal sikeres volt: a Csendes-óceánon állomásozó Lake Erie hadihajóról elindított Standard Missile 3 elfogórakéta a földfelszíntől 160 kilométeres távolságban eltalálta és megsemmisítette a kísérlet céljából (nyolc perccel az elfogórakéta indítása előtt Hawaiiról) felbocsátott, Aries típusú közepes hatótávolságú rakétát – közölte Chris Taylor, a Rakétavédelmi Ügynökség szóvivője.

A kísérlet része George Bush elnök és kormánya rakétavédelmi rakétarendszer kiépítését célzó törekvéseinek. A tervezett rendszernek egyaránt lesznek szárazföldre, tengerre és levegőbe telepített elemei. Nyomkövető műholdakból, levegőbe telepített lézerberendezésekből és szárazföldre, valamint vízre telepített elfogórakétákból épül majd fel.

Kiemelt szerepet szánnak benne a Lockheed Martin Aegis típusú, számítógépes vezérlésű radarjának. Ez szolgáltat folyamatosan adatokat az elfogandó támadórakéta röppályájáról, és vezérli célra az elfogórakétát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.