időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Vezetőcsere a Dunaferrnél és a Bábolnánál

MTI
2002.06.28. 14:01

Új igazgatóságot és részben új felügyelőbizottságot választott a Bábolna Rt. pénteki közgyűlése. A Dunaferr Rt. vezérigazgatójává Hónig Pétert választotta meg a társaság pénteki rendkívüli közgyűlése. Itt igazgatósági tag lett Petschnig Mária Zita is.

Új igazgatóságot és részben új felügyelőbizottságot választott a Bábolna Rt. pénteki közgyűlése – tájékoztatta az újságírókat Palkovics Péter megbízott vezérigazgató. Az igazgatóság tagjává választották Nagy Frigyest, Horváth Gábort, Bódizs Tamást, Nyilas Mihályt, Kádi Annát, Bedő Zoltánt, Cirbesz Józsefet és Tomka Józsefet.

Továbbra is a felügyelőbizottság tagja maradt Vada Tamásné és Laczkó Jánosné. Új tag lett Kertész Zoltán, Juhász Pál, Szaxon Attila, Báthori Melinda, Novobánczky Iván, Szabó Ferenc és Varga Tibor. A Dunaferr Rt. vezérigazgatójává Hónig Pétert választotta meg a társaság pénteki rendkívüli közgyűlése.

Palkovics Péter sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a sajtóértesülést, hogy az új vezérigazgató Nagy Frigyes korábbi agrárminiszter lesz. Közölte viszont, hogy Szép Imrének, a társaság februárban kinevezett vezérigazgatójának munkaviszonya saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel szerdán megszűnt.

A megbízott vezérigazgató elmondta továbbá: a közgyűlés megszavazta a társaság kétmilliárd forintos hitelfelvételét a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), valamint jóváhagyta a Bábolna Rt.-nek a kereskedelmi bankok felé fennálló hiteltartozásaira az MFB által kiadott garanciát.

Hozzátette: a közgyűlés azt is megszavazta, hogy a részvénytársaság többségi tulajdonú leányvállalataira a hitelgarancia-vállalás terjedjen ki.

A múlt évi mérleget a közgyűlés azzal fogadta el, hogy a környezetvédelmi károk elhárítására a menedzsment dolgozzon ki egy részletes intézkedési tervet, az erre a célra bevonható források figyelembevételével és ennek függvényében vizsgálják felül a céltartalék mértékét.
Palkovics Péter megemlítette még: az rt. idei tervét nem fogadta el a közgyűlés, azt újratárgyalják.
A Dunaferr Rt. vezérigazgatójává Hónig Pétert választotta meg a társaság pénteki rendkívüli közgyűlése – áll a cég közleményében. A közgyűlés visszahívta vezérigazgatói beosztásából Tóth Lászlót, megbízatása közös megegyezéssel szűnik meg.

A plénum elfogadta a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. 2001. évi konszolidált beszámolóját 8,484 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel és 132,4 milliárd forint mérlegfőösszeggel.

A közlemény szerint a Dunaferr-csoport tavalyi teljesítményére kedvezőtlenül hatottak a gazdasági környezet változásai. A piac alakulása minden előrejelzést alulmúlt, a 2000. végi rendkívül alacsony árak tovább csökkentek. A gazdálkodási helyzetet súlyosbította a III. számú kokszolóblokk kritikus műszaki állapota, az ebből következő termeléskiesés és a kokszoló folyamatos karbantartása miatt keletkező veszteség.

Mindezek mellett tavaly a II. számú nagyolvasztót több mint 5 milliárd forintért építették át. Az eredményekre negatívan hatott a forint erősödése, valamint az 1995-98-as évek gazdasági eseményeinek felülvizsgálata nyomán kirótt adóbírság. A társaságcsoport 2001-ben 161 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, ebből 101 milliárdot a belföldi, a többit exportpiacokon.

A közgyűlés az igazgatóságból visszahívta Králik Gyulát, Tóth Lászlót, Molnár Zoltánt, Nyerges Zsoltot, Németh Miklóst, Pomázi Csabát és Vincze Ágnest.

Az igazgatóság tagjává választották Hónig Pétert, Nagy Józsefet, Antali Károlyt, Szabó Zsoltot, Reményik Kálmánt, Petschnig Mária Zitát, Karikás Györgyöt és Kaposi Annamáriát.

Visszahívta a felügyelőbizottságból a plénum Galambos Dénest, Józsa Pétert és Ágoston Zsoltot. A felügyelő bizottság új tagja lett Szecsei István, Mészáros István, Jasenszky Nándor és Verebes Lóránt.

A közgyűlés felkérte az üzemi tanácsot egy további fb-tag jelölésére. Ezt követően a közgyűlés felfüggesztette munkáját, ezt július 12-én folytatja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.