időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Gémesi rendet tenne az autópályákon

MNO
2002.12.13. 13:58

Indokolatlannak és elfogadhatatlannak tartja az MDF a 2003-ban tervezett nagymértékű autópályadíj-emelést – hangoztatta Gémesi György. A párt szorgalmazza, hogy a kormány mielőbb váltsa ki az M5-ös magánkézben levő tulajdonrendszerét.

A kormány ígéreteivel szemben nem épülnek új autópályák, és kaotikus viszonyok jellemzik több autópálya mellett az elkerülő utak menti települések, illetve a főváros melletti agglomerációs körzetekben kialakult közlekedési állapotokat – jelentette ki Gémesi György, Gödöllő polgármestere az MDF mai sajtótájékoztatóján.

Jövőre minimális mennyiségű autópálya épül – mutatott rá Gémesi, aki szerint a Budapestet tehermentesítő M0-ás körgyűrű és a településeket elkerülő, szám szerint 38 elkerülő út építésének leállítása csak fokozza a településeket sújtó forgalomnövekedést.

Az MDF kéri a kormányt, hogy álljon elő részletes autópálya-programmal. Gémesi, aki Gödöllő polgármestereként személyes tapasztalatokkal is rendelkezik az elkerülő utak forgalma ügyében, megerősítette: szűkebb lakóhelyén több településen is nehézjárművek tömege zúdul az M3-as autópályát elkerülő utakra, s ez a környezeti és forgalmi teher mellett elhasználja a talapülések útjait.

Megkíméli ugyanakkor – tette hozzá – az autópályát a magas tarifadíj például az M5-ös autópályát üzemeltető magántársaság számára, akikkel még Lotz Károly kötött egy olyan szerződést, melynek nemrég nyilvánosságra került záradéka szerint veszteségeiket az állam fedezi, ez évi 5 milliárdos támogatást jelent. Gémesi az MDF álláspontját ismertetve elmarasztalta a Medgyessy-kabinetet, amiért ’’nem váltja ki’’ a kormány ezt a 100 milliárd forintos hitelkonstrukciót. Az M5-öst üzemeltető társaság egyébként várhatóan 18 százalékkal emeli tarifadíjait – jelezte Gémesi.

Az MDF szorgalmazza, hogy a kormány folytassa az M0-ás építését, támogat minden olyan törvényes törekvést, mellyel az autópályák mellett élő települések tiltakozásukat fejezik ki az átmenő forgalom növekedése miatt. Gémesi pártjának javaslatát ismertetve azt ajánlotta, hogy az autópályadíj személygépkocsiknál 15 ezer forint, kisteherautóknál 50 ezer forint, kamionoknál 65 ezer forint legyen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.