időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Tom Lantos: a NATO nem egyirányú utca

Info Rádió
2002.12.03. 20:59

Tom Lantos amerikai demokrata szenátor Budapesten kijelentette, hogy Magyarország érdeke a terrorizmus elleni harc, és egy esetleges Irak elleni háború segítése. A képviselő Szaddam Husszein rezsimjét többször is a nácizmushoz és a kommunizmushoz hasonlította.

A demokrata párti képviselő szerint az új globális harcban a terrorizmus ellen mindenkinek saját érdeke is részt venni. Tom Lantos jelezte: Magyarország semmilyen értelemben nem egyedüli kiválasztott ezen a téren. Ha sor kerül a taszári bázis felhasználására egy estleges iraki háború esetén, például iraki ellenzékiek kiképzésével, azt Tom Lantos logikus, de aránylag nem megterhelő lépésnek nevezte.

„A NATO nem egy egyirányú utca. A NATO nem csak egy katonai védőernyő, amelyet országok fölé helyezünk, nemcsak egy biztonságot nyújtó szövetség, hanem kétirányú utca, melyben minden tagnak természetes módon és boldogan kell áldoznia, tennie a közös célért” – mondta a képviselő. Tom Lantos szerint ha hivatalos felkérés érkezik, Magyarország érdeke, hogy arra elfogadóan, hezitálás nélkül reagáljon.

Magyarország értékes tagja a szövetségnek, bár nem teljesített mindent, amit csatlakozásakor vállalt. De mint mondta: a partnerek úgy gondolják és egyben elvárják, hogy Magyarország elérje az elvárt szintet.

Tom Lantos erőteljes hangnemben kritizálta Schröder kancellárt, aki szerinte nem követhetett el súlyosabb hibát, minthogy Amerika-ellenes szlogenekkel nyert választásokat – nyilatkozta az amerikai szenátor az Info Rádióban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.