időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Mádl fogadta a cigányság képviselőit

Hanczár János
2003.02.28. 17:19

Mádl Ferenc pénteken hivatalában fogadta a magyarországi jelentős cigányszervezetek képviselőit. A köztársasági elnök arra kérte őket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy az elektori választás érvényes legyen. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) - vezetője sajtótájékoztatón ismertette a szombati Országos Cigány Önkormányzati választás zavartalan lebonyolítása érdekében tett intézkedéseket.

Az államfő azt kérte cigány szervezetek vezetőitől, hogy a szombati OCÖ választáson kezdeményezzék közösen elfogadott elnökség és számláló bizottság felállítását. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleménye szerint a cigány vezetők a javaslatot elfogadták, s biztosították a köztársasági elnököt együttműködési készségükről.

Az Országos Választási Iroda (OVI) mintegy 40-45 millió forintot szán a szombati OCÖ választás sikeres lebonyolítására. Ezt Rytkó Emília mondta pénteki sajtótájékoztatóján. Az OVI vezetője kiemelte: a január 11-i sikertelen választásból okulva után több változtatást tettek a voksolás körülményeit illetően.

A képviselők 95 autóbusszal érkeznek a megyeszékhelyekről a Hungexpo „B” pavilonjába. Megszigorították a belépés feltételeit is. Erre hat kaput biztosítottak, és a januári választáskor alkalmazottnál több regisztrációs pultnál fogadják az érkezőket. Az új, zöld színű meghívó mellett a személyazonosságot is igazolni kell. Ezúttal 27 szektort jelöltek ki, amelyek egymástól nagyobb távolságra vannak, mint az előző alkalommal. Most nem csak a gyűlés megkezdésekor, hanem a végszavazás előtt is megállapítják a határozatképességet. A csarnokból távozókat is regisztrálják, így végig pontosan követhetik a jelenlévők létszámát. A jelölállítás után 32 helyen vehetők át a szavazólapok, és száz szavazófülkét biztosítottak a résztvevőknek. Elmondta: a Lungo Drom által kért nemzetközi megfigyelők közül tegnapig még egy sem jelezte részvételi szándékát, egyedül az EBESZ Roma Polgárjogi Iroda kért tájékoztatót az eseményről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.